Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί την ημέρα της 25ης Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο; Όντας ένα από τα πιο οικονομικά ψάρια –συναντάται κυρίως στα νερά του βορειοανατολικού Ατλαντικού και μπορεί να γίνει παστός και να συντηρηθεί για αρκετό διάστημα– κατά τον 15ο αι. όποτε και κατέφτασε στο ελληνικό τραπέζι, καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό για την συγκεκριμένη ημέρα με τη διττή σημασία, καθώς το φρέσκο ψάρι για τους περισσότερους εκείνη την περίοδο –ιδίως για τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας– έμοιαζε με απαγορευμένη πολυτέλεια λόγω του κόστους τους. Με ευχάριστο άρωμα, χαμηλά λιπαρά και αρκετές πρωτεΐνες, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί παράδοση για όλους μας, τιμώντας τον δεόντως την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Βρήκαμε για εσάς, λοιπόν, κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια- ταβέρνες στην Αθήνα που εντάσσουν στο μενού τους το συγκεκριμένο πιάτο –κάποια το διαθέτουν και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου– κάνοντάς το τον πρωταγωνιστή της ημέρας. Με σκορδαλιά, ψητό, πλακί στο φούρνο ακόμη και σε πιο μοντέρνα εκδοχή, όπως και να τον επιλέξετε η απόλαυση είναι εγγυημένη.
Βασίλαινας
Άργουρα