Σε ατμοσφαιρικό κλίμα με αποσπάσματα από την καινούργια παραγωγή «Ταξίδι στον Χειμώνα», βασισμένη στον κύκλο τραγουδιών «Βίντεράιζε» του Φραντς Σούμπερτ και ατάκες από τα έργα που θα ανέβουν τη σεζόν 2015-16, η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη και οι συνεργάτες της παρουσίασαν σήμερα το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο μάλιστα, με σαφή αναφορά στην προεκλογική περίοδο, μοιράστηκε σε μορφή ψηφοδελτίων.
«Η θεματική μας έχει να κάνει με το πέρασμα στην ομορφιά που είναι για μας όλα αυτά, για τα οποία αξίζει να μιλάει κανείς», τόνισε η Μαριάννα Κάλμπαρη. Εξ ου και ο γενικός τίτλος του φετινού ρεπερτορίου -«Για να θυμίζεις το πέρασμα ανάμεσα στην ομορφιά»- που δανείστηκαν από το ποίημα του Αλέξη Ασλάνογλου στα «Ερείπια της Παλμύρας».
Το στίγμα της θεατρικής σεζόν 2015 -2016 δίνουν στο Θέατρο Τέχνης κείμενα μεγάλων συγγραφέων όχι τόσο συχνά παιγμένων, και κείμενα ελληνικά. Κι ακόμα, μουσική, χορός, και αξιόλογοι καλλιτέχνες που συμπράττουν με το Θέατρο Τέχνης.
Στις νέες παραγωγές που θα ανέβουν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Τα παιδιά του ήλιου» του Μαξίμ Γκόργκι, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ερρίκου Ίψεν και η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελλώνη, βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
Στη Φρυνίχου θα ανέβουν τα έργα «Παιχνίδι του τέλους» («Endgame») του Σάμουελ Μπέκετ σε μετάφραση Λυδίας Κονιόρδου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή, «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου από την ομάδα Bijoux de kant, που είναι βασισμένο στην «Πρώτη Αγάπη», το μοναδικό διήγημα στην δημοτική του Ιωάννη Κονδυλάκη, και τη «Δόνια Ροζίτα/Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε δραματική επεξεργασία και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
Τον Οκτώβριο το Θέατρο Τέχνης ανοίγει την αυλαία του με τέσσερις παραστάσεις θεάτρου και χορού, που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για τις παραγωγές «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, «Ερωτόκριτος» από την ομάδα «Κι όμως κινείται» και τους Χαΐνηδες και το «Δάσος-Ταμπού» της ομάδας Griffon.
Το Νοέμβριο στη Φρυνίχου κάνει πρεμιέρα το «Ταξίδι το χειμώνα» -θεωρείται το απόλυτο ορόσημο του ρομαντικού κύκλου τραγουδιών σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση- ενώ ο Βασίλης Παπαβασιλείου γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι».
Παράλληλα, δύο παραγωγές που σημείωσαν επιτυχία τη σεζόν 2014-15, θα ανέβουν και φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στη σκηνή του Υπογείου. Πρόκειται για τις «Η Λίλα λέει» και «Αδερφοί Καραμάζοφ».
Επιδιώκοντας για δεύτερη διαδοχική χρονιά το διάλογο ανάμεσα στις θεατρικές και τις εικαστικές τέχνες, το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Μηδέν, έναν ανεξάρτητο οργανισμό για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Στο Θέατρο Τέχνης θα φιλοξενηθεί η προβολή έργων videodance, από το αρχειακό υλικό και με την ευγενική παραχώρηση του Φεστιβάλ Μηδέν.
Η παιδική σκηνή της Φρυνίχου θα φιλοξενήσει για φέτος τις «Φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν», ενώ η εφηβική σκηνή αποκλειστικά σε χώρους σχολείων θα ανεβάσει το ART-VOLUTION ή «Γιατί η Τέχνη είναι Επανάσταση».
Επίσης, η εφηβική σκηνή στο Υπόγειο παρουσιάζει «Me lene Sandra» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. Το έργο εμπνέεται από αληθινές ιστορίες εφήβων που δέχτηκαν άγριο cyber-bullying και στρέφεται στους κινδύνους που κρύβoυν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μορφή αναλογίου με θέμα «Το Πέρασμα: μετανάστευση/προσφυγιά», θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε εννέα ελληνικά έργα σε πρώτη παρουσίαση. Ένας, μάλιστα, από τους συγγραφείς, ο Χρήστος Αγγελάκος, εθελοντής αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη δίπλα στους πρόσφυγες, σε μήνυμά του που διαβάστηκε μας κάλεσε να κάνουμε ό,τι μπορούμε όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και να ενωθούμε όλοι εμείς.
Ανάμεσα στις παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης έχει θέση το αφιέρωμα στην αργεντίνικη δραματουργία, προβολές ταινιών σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις με εργαστήριο αρχαίου δράματος και σύγχρονης δραματουργίας, εργαστήρια μετάφρασης θεατρικού έργου, διαλέξεις, συζητήσεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Θεάτρου Τέχνης με το Γαλλικό Ινστιτούτο, είναι μια συνάντηση δημιουργών Γάλλων και Ελλήνων με θέμα «Αισθητική Πολιτική».
«Ό,τι κάνουμε το κάνουμε χάρη στο πάθος μας» τόνισε η Μαριάννα Κάλμπαρη, «με την επίμονή μας, την απόλυτη πίστη μας ότι αυτό πρέπει να κάνουμε», υπογραμμίζοντας ότι το Θέατρο Τέχνης δεν παίρνει καμία επιχορήγηση ούτε κρατική ούτε ιδιωτική. Όμως «ο πολιτισμός έχει ανάγκη από χρήματα για να επιβιώσουν οι άνθρωποι», προσέθεσε η ίδια απευθύνοντας έκκληση για στήριξη από την Πολιτεία αλλά και φίλων του Θεάτρου Τέχνης, που μπορούν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε ποσό –ώστε να μπορέσει να κάνει αυτό το πρόγραμμα αυτό το ιστορικό θέατρο».
Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας του θεάτρου να μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, την παραμονή της έναρξης των παραστάσεων, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στο διάστημα 5.00 μμ-10.00 μμ στα ταμεία του Υπογείου και της Φρυνίχου, μπορεί κανείς να προμηθευτεί εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις της σεζόν με τιμή 3 ευρώ. Η προσφορά ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα.