Το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Motorsport Greece διοργάνωσαν το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις, με αντικείμενο τη συνολική αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, το οικονομικό του αποτύπωμα, αλλά και την έναρξη των εργασιών για αυτήν που ακολουθεί.
Στόχος του συνεδρίου η δημοσιοποίηση όλων όσων προηγήθηκαν της διοργάνωσης του EΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021, αλλά και όσα χρειάστηκε να γίνουν πριν και κατά τη διάρκειά του, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το χειροκρότημα της εθνικής και διεθνούς κοινότητας για την αρτιότητα του εγχειρήματος.
Εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού και του αθλητικού κόσμου, καθώς και της επιστημονικής κοινότητας, κλήθηκαν να αναπτύξουν όσα προσέφερε στον τόπο η διεξαγωγή του αγώνα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της FIA, βάζοντας έτσι μια τελεία σε όσα έγιναν το 2021 και δίνοντας το έναυσμα για περαιτέρω ανάπτυξη το 2022.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Πριν περάσουμε στην επόμενη διοργάνωση, θέλω να πω πως δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές και τίποτα πιο αποτελεσματικό για τη διαρκή αυτοβελτίωση, από την αποτίμηση και τον απολογισμό του δικού μας έργου ή, πιο σωστά, του μέχρι σήμερα έργου μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να συζητήσουμε για το αποτύπωμα του φετινού αγώνα, αλλά και για να σκιαγραφήσουμε το μέλλον του».
Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδραση του αγώνα στη διεθνή προβολή της χώρας, στον τουρισμό, στην οικονομία, καθώς και ως προς το αθλητικό του μέρος, στην προώθηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στην ψυχολογική ανάταση του κοινού, εκπονήθηκαν δύο έρευνες. Η πρώτη από την Κάπα Research και η δεύτερη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής.
Την αξία προβολής και του οικονομικού αποτυπώματος του Ακρόπολις ανέπτυξε κατά την παρουσίασή του ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και οι κ. Εμμανουήλ Χουστουλάκης και Χρήστος Κουτρουμανίδης, μέλη της ερευνητικής ομάδας, η οποία κατέληξε στο ότι το συνολικό εκτιμώμενο οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης στις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική οικονομία σε επίπεδο δαπάνης των συμμετεχόντων στη διοργάνωση, φιλάθλων και στελεχών, είναι 20 εκατομμύρια ευρώ ή σχεδόν 0,0002 του ΑΕΠ της Ελλάδας, ποσό το οποίο αυξάνεται σε 35 εκατ. ευρώ με το συνυπολογισμό της αξίας προβολής της διοργάνωσης σε εθνικό επίπεδο.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε σχετικά: «Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι η αξία της τηλεοπτικής προβολής, μόνο από το κανάλι της Cosmote TV, θα αποτιμάτο σε 3,8 εκατ. ευρώ και ότι αθροιστικά το κοινό του Ράλλυ Ακρόπολις παγκοσμίως αριθμεί 48 εκατ. τηλεθεατές; Η πολιτική απόφαση για την επανένταξη του αγώνα στο πρόγραμμα του WRC αποτελεί μια σωστή στρατηγική κίνηση που επιτυγχάνει ταυτόχρονα πολλούς και διαφορετικούς στρατηγικούς στόχους της πολιτείας».
Ο κ. Αλέξης Ρουτζούνης, διευθυντής ερευνών της Κάπα Research, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της σχετικής έρευνας κατέληξε στο ότι, η απήχηση του Ράλλυ Ακρόπολις, ενός διαχρονικού θεσμού με αρκετά υψηλή αναγνωρισιμότητα, ξεπερνά κατά πολύ το κοινό του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα. Οι πολίτες με πλειοψηφικά νούμερα εκφράζουν ικανοποίηση για την επιστροφή του αγώνα στο WRC, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων προς την κατεύθυνση αυτή και εξαίρουν τη φετινή διοργάνωση ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη.
Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι το ότι, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αναδείχθηκε σε τέταρτο πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας, μετά το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τον στίβο, ενώ 9 στους 10 Έλληνες υποστηρίζουν την ανάληψη διεθνών αθλητικών διοργανώσεων από τη χώρα μας.
Την απήχηση του Ράλλυ Ακρόπολις σε διεθνές επίπεδο ανέπτυξε ο κ. Simon Larkin, επικεφαλής ανάπτυξης των κατά τόπους γύρων του WRC για λογαριασμό του Promoter του θεσμού.
Στην διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Νίκος Κερερές, Εκτελεστικός Διευθυντής της Motorsport Greece, αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο κόστος του αγώνα, που ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από χορηγίες και συμμετοχές, ενώ το Δημόσιο συμμετείχε με περίπου 900 χιλιάδες ευρώ.
Παρών στο συνέδριο και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η επιτυχία του αγώνα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πολυεπίπεδη, άμεση και έμμεση σύμπραξη και την εξαιρετική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Το Κράτος χρηματοδότησε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων του, ανάγκες του αγώνα. Δεσμεύομαι, ως Υπουργός Οικονομικών ότι, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες, με γνώμονα πάντα την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Κατά τη ροή του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα μείζονος σημασίας, όπως είναι ο ρόλος του εθελοντισμού στην επιτυχία αθλητικών διοργανώσεων παγκόσμιας εμβέλειας, η προστασία του περιβάλλοντος και –κυρίως- οι δράσεις Οδικής Ασφάλειας που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται ήδη από το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν μέχρι και το Ράλλυ Ακρόπολις 2022 στα πρότυπα της διεθνούς εκστρατείας της FIA, «3500Lives», που στόχο έχει να μηδενίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων.
Τέλος, ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας δίνει το έναυσμα για την επόμενη μέρα του Ράλλυ Ακρόπολις: θετικά (87%) τοποθετείται η κοινή γνώμη απέναντι στην ανάληψη της διοργάνωσης διεθνών αθλητικών γεγονότων από τη χώρα μας, ενώ παράλληλα στηρίζει (70%) την αξιοποίηση εμβληματικών και κεντρικών σημείων των ελληνικών πόλεων σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με στόχο τη διεθνή προβολή τους.
Νίκος Τσάδαρης