Το BMW Group χρησιμοποιεί έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην παραγωγή. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη ανακουφίζει τους εργαζόμενους από μονότονα καθήκοντα, όπως ο έλεγχος της σωστής θέσης του προειδοποιητικού τριγώνου στο χώρο αποσκευών. Η εργασία αυτή εκτελείται τώρα από μία κάμερα και λογισμικό αυτοεκμάθησης που συγκρίνει τις ζωντανές εικόνες της κάμερας με εκατοντάδες αποθηκευμένες εικόνες σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε απόκλιση.
Το Γερμανικό Group δημοσιεύει τώρα επιλεγμένους αλγορίθμους από αυτό τον τομέα τεχνητής νοημοσύνης σε μία πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα (github.com/BMW-InnovationLab). Οι αλγόριθμοι αποτελούν τμήμα διαφόρων εφαρμογών AI, κυρίως στην αυτοματοποιημένη αναγνώριση και ηλεκτρονική παρακολούθηση εικόνας.
Με τη δημοσίευση των αλγορίθμων, προγραμματιστές λογισμικού από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν, να αλλάζουν, να χρησιμοποιούν και να βελτιώνουν τον πηγαίο κώδικα. «Με τους αλγορίθμους που δημοσιεύουμε τώρα, το Group έχει μειώσει σημαντικά το χρόνο εξέλιξης νευρωνικών δικτύων για αυτόματα συστήματα μεταφοράς και ρομπότ», δήλωσε ο Dirk Dreher, Επικεφαλής Σχεδιασμού Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Τα νευρωνικά δίκτυα συγκρίνουν ανεξάρτητα ζωντανές εικόνες από την παραγωγή και τα logistics με βάσεις δεδομένων εικόνων για ανίχνευση τυχόν αποκλίσεων από τον επιθυμητό στόχο.
Η φιλοσοφία ανοιχτού πηγαίου κώδικα ωφελεί τόσο τους προγραμματιστές λογισμικού όσο και την BMW. «Παρέχουμε στοιχεία ενός καινοτόμου λογισμικού ηλεκτρονικής παρακολούθησης εικόνων, κάτι που έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό σε πολλαπλές εφαρμογές AI. Αυτό στη συνέχεια, μας βοηθά να εξελίξουμε το λογισμικό AI στο επόμενο επίπεδο. Επίσης, μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην εξέλιξη ειδικών εφαρμογών AI για την παραγωγή και τα logistics», σχολίασε ο Christian Patron, Επικεφαλής Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης, Ανάλυση Έξυπνων Δεδομένων.
«Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Μοιραζόμενοι τους αλγορίθμους μας με την παγκόσμια κοινότητα προγραμματιστών, θέλουμε να συμβάλλουμε από τη πλευρά μας και να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη προσιτή σε μία ευρεία ομάδα χρηστών. Προσδοκούμε η περαιτέρω εξέλιξη του ανοιχτού πηγαίου κώδικα να οδηγήσει σε μία ταχεία και ευέλικτη εξέλιξη του λογισμικού», πρόσθεσε ο Kai Demtröder, Επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης, Πλατφορμών Δεδομένων του BMW Group IT.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία ανοιχτού, πηγαίου κώδικα, η ανωνυμία είναι εγγυημένη για όλους τους χρήστες των αλγορίθμων. Οι όποιες αδυναμίες των αλγορίθμων αναγνωρίζονται άμεσα. Στη διαδικασία αυτή, θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένες λειτουργίες που παρέχουν οι διαχειριστές της πλατφόρμας, εάν χρειαστεί. Για λόγους διασφάλισης ποιότητας, το Group ελέγχει όλες τις εισερχόμενες υποδείξεις χρηστών πριν τεθούν σε εφαρμογή στην παραγωγή ή ακόμα κι αν δημοσιευτούν. Το μοντέλο (δηλαδή, η πραγματική εφαρμογή AI που εξελίσσεται με αυτούς τους αλγορίθμους) παραμένει πάντα προστατευμένο. Όλοι οι χρήστες είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν εάν θα επιτρέπουν την πρόσβαση τρίτων, όπως οι προμηθευτές, στα μοντέλα τους.
Νίκος Τσάδαρης