Χθες, πρώτη ημέρα της διοργάνωσης του MotoGP του Σαν Μαρίνο, οι οδηγοί πραγματοποίησαν στην πίστα ένα γύρο εν είδει φόρου τιμής προς τον τοπικό αστέρα Marco Simoncelli, ο οποίος έχασε τη ζωή του στον αγώνα της Μαλαισίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ιταλική πίστα έχει μετονομαστεί σε «Misano World Circuit Marco Simoncelli» προς τιμήν του Simoncelli. Στο γύρο που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν αναβάτες και από τις τρεις κατηγορίες, οδηγώντας όμως ποδήλατα κι όχι τις μοτοσυκλέτες τους.

Ο λόγος ήταν και πάλι συμβολικός καθώς ο γύρος αυτός σηματοδότησε ταυτόχρονα και το τέλος του ποδηλατικού οδοιπορικού, «The Cycle of Wishes» που σκοπό έχει να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε μια πορεία από το Donington Park μέχρι το Misano. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 500cc το 1993, Kevin Schwantz.

«Όταν έρχεσαι εδώ, με την πίστα να έχει πια το όνομα του Marco, είναι πιο έντονο το συναίσθημα της απώλειάς του. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν καλό αγώνα για το Μάρκο και για την οικογένειά του», είπε ο Valentino Rossi.

Ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Jorge Lorenzo, πρόσθεσε: «Ο Marco ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Ένας πολύ καλός αναβάτης, χαρισματικός, ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους, είχε χιλιάδες θαυμαστές. Νομίζω ότι ήταν πολύ σωστή απόφαση που άλλαξε το όνομα της πίστας. Είναι κάτι που του άξιζε».

«Η απώλεια του Shoya Tomizawa (ο οποίος πέθανε στο Misano το 2010), ήταν επίσης ένα δραματικό γεγονός που συνέβη το 2010. Εξακολουθούμε να έχουμε αναμνήσεις από αυτά τα δύο παιδιά. Θα τους θυμόμαστε πάντα…»

«Είναι μεγάλη τιμή για το Misano να είναι σε θέση να δώσει το όνομα του Μάρκο στην πίστα του. Αυτή είναι η σωστή διατύπωση και όχι το αντίστροφο», σχολίασε ο Cal Crutchlow. «Αρκεί μόνο να δούμε τον κόσμο, τους θεατές, όλοι φορούν τα μπλουζάκια του, για να καταλάβουμε το χαρακτήρα του και την συμπάθεια που του είχε ο κόσμος».