Αυτή είναι μια σύντομη, οπτικοποιημένη εξιστόρηση των κατορθωμάτων του Gyronaut X-1. Κατασκευάστηκε από τους Bob Leppan, Alex Tremulis και Jim Bruflodt στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κατείχε από το 1966 ως το 1970 το απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας μοτοσυκλετών στο έδαφος.

Φορούσε 2 δικύλινδρους κινητήρες από Triumph Bonneville, τεσσάρι αγωνιστικό κιβώτιο και τροφοδοτούνταν από καρμπυρατέρ της Amal.

Με αναβάτη, ή πιο σωστά πιλότο το Bob Leppan, το Gyronaut X-1 ξεπέρασε πολλές φορές τα 390 χλμ. ανά ώρα. Αυτά βέβαια στα Αλίπεδα της Bonneville στη Γιούτα, όπου καταγράφονται επίσημα όλα τα ρεκόρ ταχύτητας.

Η σχεδίασή του οφείλεται στο διακεκριμένο σχεδιαστή αυτοκινήτων της εποχής Alex Tremulis, ή Αλέξανδρο Σαράντο Τρεμούλη, γιο ελλήνων μεταναστών από την Σπάρτη.

Ο Τρεμούλης εργάστηκε μεταξύ άλλων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες Auburn-Cord-Duesenberg, Tucker και Subaru, πριν ιδρύσει την δική του εταιρεία.

Το ιστορικό δίτροχο βρίσκεται τώρα στα χέρια του Steve, ανιψιού του Τρεμούλη, ο οποίος πρόσφατα άρχισε να συνεργάζεται με τον άλλοτε πιλότο του Bob Leppan, προκειμένου να επαναφέρουν «τον Γυροναύτη» στην αρχική του μορφή και κατάσταση.

Απολαύστε στο βίντεο που ακολουθεί τη σπάνια ιστορία του Gyronaut X-1.