Η κρίση καλά κρατεί παγκοσμίως, αλλά πάντα υπάρχουν αρκετοί λάτρεις των αγώνων και της μοτοσυκλετιστικής περιπέτειας -ακόμα και στην πιο ακραία μορφή τους- για να στηρίζουν αγώνες σαν το σύγχρονο Dakar.

Πράγματι, στο διάστημα των 2 μηνών που παρήλθαν, το Dakar 2013 «ξεπούλησε» όλες τις θέσεις συμμετοχών για μοτοσυκλέτες.

Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 305 αναβάτες μοτοσυκλετών και quad. Ωστόσο μόλις 220 από αυτούς θα μπορέσουν να ξεκινήσουν από την αψίδα εκκίνησης, στις 5 Ιανουαρίου του 2013 από τη Λίμα του Περού.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί φέτος σε τρεις χώρες. Ξεκινά από το Περού όπου θα διεξαχθούν 5 Ειδικές, συνεχίζει στην Αργεντινή με 5 επίσης Ειδικές και τη μέρα ανάπαυσης και ολοκληρώνεται με 4 Ειδικές και τερματισμό στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, στις 20 Ιανουαρίου.

Από τους 305 επίδοξους αγωνιζόμενους, μόλις 10 προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική. Οι υπόλοιποι 295 έρχονταν από 51 διαφορετικές χώρες.

Μια τυπική συμμετοχή κοστίζει πάνω από 55.000 – 60.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλάβει κανείς το κόστος αγοράς μιας κατάλληλης μοτοσυκλέτας. Τα μεταφορικά, τα ανταλλακτικά, η συντήρηση, η υποστήριξη κ.λπ. ανεβάζουν τον προϋπολογισμό, ωστόσο τα κίνητρα κάποιου για τη «συμμετοχή στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του» είναι εξαιρετικά ισχυρά.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν μοτοσυκλετιστές που έχουν βάλει υποθήκη στο σπίτι τους για να πληρώσουν αυτό το κόστος…