Πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους οφείλονται σε αργοπορημένο φρενάρισμα ή σε αδύναμο πίεση που ασκεί ο οδηγός στο πετάλι του φρένου. Αυτή είναι η διαπίστωση του οργανισμού Euro NCAP.

Ένα σύστημα που θα μπορούσε να αποτρέψει τα ατυχήματα που οφείλονται στις παραπάνω αιτίες, είναι το αυτόνομο σύστημα φρεναρίσματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (Autonomous Emergency Braking system) που φέρει το ακρωνύμιο «AEB».

Την τεχνολογία αυτή, η Mercedes ονομάζει «Pre-Safe» και η Honda «Collision Mitigation Braking System». Πρόκειται για ένα σύστημα που προειδοποιεί τον οδηγό εάν η απόσταση που διατηρεί από το προπορευόμενο όχημα είναι ασφαλής σε περίπτωση φρεναρίσματος. Εάν ο οδηγός δεν κάνει τίποτα, τότε το όχημα θα φρενάρει αυτόματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Euro NCAP η καθολική υιοθέτηση του συστήματος αυτού θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 27%. Ωστόσο σήμερα είναι διαθέσιμο μόλις στο 21% των οχημάτων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Προκειμένου λοιπόν να συμβάλει στην ευρύτερη διάδοση και υιοθέτηση της τεχνολογίας, ο οργανισμός για να δώσει αξιολόγηση 5 αστέρων σε μοντέλα του 2014 και έπειτα, θα απαιτεί την ύπαρξη συστήματος «AEB».

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Euro NCAP εξηγεί τη λειτουργία της συγκεκριμένης τεχνολογίας.