Με άκρως ενδιαφέρουσα επόμενη γενιά αλλά και μια ηλεκτρική έκδοση να «υπογραμμίζει» τις οικολογικές ανησυχίες της φίρμας, η smart θα συνεχίσει να μας απασχολεί έντονα τα επόμενα χρόνια.

Είναι δεδομένο πως δεν είναι καθόλου εύκολο για μια φίρμα με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο να δημιουργήσει ένα εξίσου πολύ καλό «διάδοχο». Η smart όμως φαίνεται πως έχει ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο και οι επόμενες γενιές των fortwo και forfour δείχνουν καλύτερες και περισσότερο ώριμες από ποτέ.

Ταυτόχρονα η θυγρατρική της Mercedes έχει ξεκινήσει, σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό, την παραγωγή του ηλεκτρικού fortwo. Πρόκειται για επαναστατικό μοντέλο που θα καταστήσει τις αστικές μετακινήσεις απολύτως οικολογικές.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ετοιμάζει για το άμεσο μέλλον η smart.

smart fortwo electric

Λανσάρισμα αρχικά το Φθινόπωρο σε επιλεγμένες αγορές και έπειτα σε όλη την Ευρώπη

Η smart έχει εδώ και αρκετά χρόνια πειραματιστεί πάνω στις ηλεκτρικές εκδοχές του fortwo και πλέον, η νεότερη και τρίτη γενιά του μοντέλου είναι έτοιμη να διατεθεί σε ένα πιο ευρύ κοινό από τις προηγούμενες. Από το φθινόπωρο λοιπόν και σε επιλεγμένες αρχικά αγορές της Ευρώπης, το ηλεκτρικό fortwo θα προσφέρει τις πλέον οικολογικές και οικονομικές μετακινήσεις.

Για την κίνησή του, υπεύθυνο θα είναι ένα ηλεκτρικό μοτέρ με 75 ίππους ισχύος και 130 Nm ροπής, το οποίο θα επιταχύνει το smart από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε κάτω από 13,0 δλ. και θα προσφέρει τελική που ξεπερνά τα 120 χλμ./ώρα. Σε ό,τι αφορά στην αυτονομία του, η μπαταρία του ηλεκτρικού smart προσφέρει αυτονομία άνω των 140 χλμ., ενώ η πλήρης φόρτισή της θα γίνεται μέσα και σε έως 8 ώρες από μια πρίζα του κοινού ηλεκτρικού δικτύου.

Η επόμενη γενιά των smart fortwo και forfour

Παρουσίαση το 2014

Στην Έκθεση της Φρανκφούρτης το Σεπτέμβριο του 2011, η smart μας είχε δείξει το πρωτότυπο forvision, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση, τόσο για το επόμενο smart fortwo, όσο και για τη νέα γενιά του forfour, η οποία θα παίξει το ρόλο της 5θυρης έκδοσης του μοντέλου. Με βάση λοιπόν το νέο αυτό concept, οι κατάσκοποί μας αποκαλύπτουν ότι στις δύο επόμενες γενιές τους, τα νέα smart θα αποκτήσουν ένα αρκετά πιο στρογγυλοποιημένο σχήμα από το τωρινό fortwo, με αντίστοιχα περισσότερες καμπύλες να χρησιμοποιούνται και στο εσωτερικό του.

Εκεί, θα υπάρχουν και πάλι αποκλειστικά 2 θέσεις επιβατών για το fortwo και 4 για το forfour, με έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο πίσω από τα καθίσματα. Παράλληλα, στην κατασκευή των νέων fortwo και forfour, στόχος της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει ελαφριά υλικά (ενισχυμένο και ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό, ανθρακονήματα κ.λπ.) για να επιτύχει τη μείωση του συνολικού βάρους. Υπό αυτό το πλαίσιο, είναι σίγουρο ότι, θα υπάρξει έκδοση που θα κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο τωρινό fortwo.

Πηγή: autotriti.gr