Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ), με δελτίο Τύπου, διαμαρτύρεται έντονα για τον πρόσφατο νόμο του ΥΜετ που ορίζει λεπτομέρειες για την ενοικίαση αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών. Συγκεκριμένα, το σε έντονο ύφος του ΔΤ, αναφέρει τα εξής:
«Οι επιχειρήσεις Rent-a-Car, φθάνουν ακόμη και σε σημείο να αρνούνται ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες εκτός ΕΕ, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών.
Πράγματι, σε διάταξη του (άρθρο 31, παρ.2) ορίζονται βαριά πρόστιμα (που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος) για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την «απαιτούμενη άδεια οδήγησης». Μάλιστα, το πρόστιμο επιβάλλεται εξίσου στην επιχείρηση και στον Οδηγό.
Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν / ενοικιάζουν οχήματα χωρίς την κατάλληλη Κατηγορία άδειας (‘Α’ για μοτοσικλέτα, ‘Β’ για αυτοκίνητο κοκ), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που – κακώς – ο Οδηγός δεν είχε Διεθνή Άδεια Οδήγησης.
Όμως, η έλλειψη Διεθνούς Άδειας είναι τυπική παράβαση: η ικανότητα για οδήγηση πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια και η Διεθνής από μόνη της δεν έχει καμία ισχύ, καθώς πρέπει να συνοδεύει την Εθνική γιατί έτσι ορίζουν Διεθνείς Διακρατικές Συμφωνίες και ο ΚΟΚ προβλέπει σημαντικά ηπιότερες κυρώσεις.
Επιπλέον, η διάταξη για την «απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης» κάνει διάκριση σε βάρος των Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων αφού μόνο σε αυτές έχει εφαρμογή. Δηλαδή, αν ιδιώτης δώσει σε φίλο, συγγενή κλπ. να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του χωρίς να έχει δίπλωμα ‘Α’ Κατηγορίας, τότε δεν εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2
Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι σοβαρό και προέχει είναι το Υπουργείο Μεταφορών να δείξει ευαισθησία και να διευκρινίσει άμεσα ότι, η επίμαχη διάταξη δεν αφορά στη Διεθνή Άδεια Οδήγησης.»
Νίκος Τσάδαρης