Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας συνεχίζεται με τον αγώνα στο Estoril αυτό το Σαββατοκύριακο. Ας δούμε κάποια από τους αριθμούς και τα ιστορικά στοιχεία που συνοδεύουν τον αγώνα της Πορτογαλίας.

44 – Την πρώτη ημέρα του αγώνα, σήμερα Παρασκευή δηλαδή, συμπληρώνονται ακριβώς 44 χρόνια από την ημέρα που ο Salvador Canellas κέρδισε το ισπανικό GP στα 125 κ.εκ. Ήταν το 1968 στην πίστα του Montjuich Park στη Βαρκελώνη και ήταν η πρώτη νίκη ισπανού οδηγού αλλά και της ισπανικής Bultaco στα 125 κ.εκ.

28 – Ο Cal Crutchlow έκανε τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα της Jerez. Είναι η πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια που ένας Βρετανός έκανε τον ταχύτερο γύρο σε αγώνα GP της μεγάλης κατηγορίας.

Ήταν τότε ο αξέχαστος Barry Sheene που οδηγώντας τη Suzuki του στο Kyalami της Ν. Αφρικής έκανε τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα που ήταν και ο εναρκτήριος της χρονιάς του 1984.

25 – Ο Jorge Lorenzo γιορτάζει τα 25α του γενέθλια σήμερα Παρασκευή, πρώτη ημέρα δοκιμών στο πορτογαλικό Grand Prix.

14 – Το πορτογαλικό Grand Prix διοργανώνεται για 14η φορά. Τα δύο πρώτα «πορτογαλικά» GP όμως πραγματοποιήθηκαν σε ισπανικό έδαφος. Ο πρώτος έγινε το 1987 στην πίστα της Jarama και το 1988 στην πίστα της Jerez. Μετά από ένα διάλλειμα 11 ετών και μέχρι να ανακατασκευαστεί η πίστα, το Estoril φιλοξενεί αγώνα κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2000.

10 – Την ημέρα των κατατακτηρίων δοκιμών (Σάββατο), συμπληρώνονται 10 χρόνια από το ντεμπούτο του Jorge Lorenzo στα GP, στην κατηγορία των 125cc. Ήταν το ισπανικό Grand Prix στην πίστα της Jerez το 2002, μία μόλις ημέρα μετά τα 15α του γενέθλια. Στον αγώνα εκείνο είχε κερδίσει ο Lucio Cecchinello, ο Lorenzo ήταν 22ος και ο 17χρονος τότε, Dani Pedrosa, 4ος!

7 – Η 7η θέση του Miguel Oliveira στον περσινό αγώνα των 125cc είναι η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει ποτέ πορτογάλος οδηγός, σε αγώνα της πατρίδας του.

5 – Ο Valentino Rossi είναι ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες στο Estoril, έχοντας κερδίσει στη μεγάλη κατηγορία πέντε φορές. Επόμενοι πιο επιτυχημένοι οδηγοί είναι ο Toni Elias, ο Jorge Lorenzo και ο Alvaro Bautista που έχουν από τρεις νίκες σε GP στο Estoril. Συνεπώς το ρεκόρ αυτό θα παραμείνει και φέτος, ακόμη κι αν κερδίσει ο Lorenzo.

5 – Η Honda όσο και η Yamaha έχουν από πέντε νίκες με τετράχρονη μοτοσυκλέτα σε MotoGP στην πίστα του Estoril.

4 – Το Estoril είναι μία από τις 4 πίστες στο φετινό ημερολόγιο όπου η Ducati δεν έχει σημειώσει νίκη στα MotoGP. Οι άλλες είναι η Indianapolis, το Le Mans και το Silverstone.

2,465 δευτερόλεπτα – Αυτός είναι ο χρόνος που χώριζε τον Stoner, νικητή της Jerez από τον 4ο στην κατάταξη Cul Crutchlow και είναι ο μικρότερος από τον εναρκτήριο αγώνα του 2010 στο Qatar όταν 1,876 δευτερόλεπτα χώριζαν τον νικητή Valentino Rossi από τον 4ο τότε, Nicky Hayden.

1 – Μετά την πρώτη νίκη της καριέρας του Casey Stoner στην Jerez, το Estoril έμεινε η μόνη πίστα όπου ο Αυστραλός δεν έχει γευτεί τη νίκη στην κατηγορία του MotoGP.

0.002 δευτερόλεπτα – Η νίκη του Toni Elias στο MotoGP του Estoril το 2006 επί του Valentino Rossi, ήρθε μετά από την εκκίνησή του από την 11η θέση στη σχάρα. Η διαφορά των 0,002 δ. – δυο χιλιοστών του δευτερολέπτου – ισοφάρισε την μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί στη μεγάλη κατηγορία από τότε που γίνονται ηλεκτρονικές χρονομετρήσεις. Με την ίδια διαφορά είχε κερδίσει ο Alex Criville τον Mick Doohan στο Brno το 1996.