Τρεις διαφορετικοί κατασκευαστές βρέθηκαν στις 3 πρώτες θέσεις των ελεύθερων δοκιμαστικών MotoGP της Πέμπτης, στο Κατάρ. Η νέα εποχή των 1.000cc ανέτειλε μέσα στην αραβική νύχτα με καλούς οιωνούς. Και βέβαια κανείς δεν παραξενεύτηκε που πρώτος ήταν ο «συνήθης ύποπτος», ο πρωταθλητής Casey Stoner (Honda HRC).

Ωστόσο το πρώτο αυτό σαρανταπεντάλεπτο των δοκιμαστικών κυριαρχήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τις Yamaha των Jorge Lorenzo, Ben Spies (Factory Yamaha) και Cal Crutchlow (Tech 3)!

Τελικά όμως, ο Stoner βρήκε τον τρόπο και έσπρωξε τον πρωταθλητή του 2010 Lorenzo από την πρώτη θέση, κάνοντας χρόνο κατά 174 χιλιοστά ταχύτερο, μόλις στον τελευταίο γύρο των δοκιμαστικών.

Ελάχιστα πιο πριν ο Nicky Hayden –που έχασε μεγάλο μέρος των δοκιμαστικών της σεζόν λόγω τραυματισμού- είχε καταφέρει να τρυπώσει πίσω ακριβώς από τον Lorenzo, προσπερνώντας τους Spies και Crutchlow. Ο χρόνος του Αμερικανού -που δουλεύει σαν «σκυλί» χωρίς να γκρινιάζει-, ήταν 450 χιλιοστά πιο αργός από του Stoner και αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για την GP12 με το αλουμινένιο πλαίσιο.

Ο συμπατριώτης του Spies έμεινε στην 4η θέση, ενώ ο συναθλητής του Stoner, ισπανός Dani Pedrosa κατάφερε προς το τέλος να σκαρφαλώσει στην 5η θέση, 655 χιλιοστά πίσω από τον Αυστραλό.

Με τον χρόνο του ο 6ος Crutchlow επιβεβαίωσε ότι είναι ο κορυφαίος μεταξύ των δορυφορικών αναβατών, με χρόνο +0,921δευτ. (από τον Stoner), ωστόσο ο Bautista της Gresini Honda δεν απέχει παρά ελάχιστα από τον Άγγλο. Πέρυσι ο Bautista είχε σπάσει τον μηρό του στον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Κατάρ.

Ο νέος στην Tech 3 Andrea Dovizioso έκανε τον 8ο καλύτερο χρόνο, έχοντας πίσω του τον Η. Barbera (Pramac Ducati). Ο Ισπανός που έχει βρει το κόλπο και κάνει γρήγορους γύρους κολλώντας πίσω από τους ταχύτερους αναβάτες, ήταν χτες ο δεύτερος καλύτερος με Desmosedici! Το αστέρι των κόκκινων στο μεταξύ, ο Valentino Rossi, έμεινε 10ος, 1,440 δευτερόλεπτα πίσω από τον Stoner και 1 δευτ. πίσω από τον Hayden. Στόχος του Rossi για φέτος είναι να κερδίζει συστηματικά τους δορυφορικούς αναβάτες, αλλά με τέτοιους χρόνους έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Ο Karel Abraham (Cardion AB Ducati) και ο πρωτάρης Stefan Bradl (LCR Honda) έκλεισαν τις 12 εργοστασιακές συμμετοχές. Πίσω τους οι Randy de Puniet και Colin Edwards οδηγούν την επίθεση των CRT. Ο de Puniet (Aspar ART) δεν κατάφερε να πλησιάσει τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες όπως στη Jerez πριν 15 μέρες, μένοντας 1 δευτ. πίσω από τον Bradl. Ωστόσο την έκπληξη έκανε ο Edwards που ξαφνικά στον τελευταίο γύρο της περιόδου έκανε πραγματικό άλμα στο… χρόνο με την Suter-BMW.

O de Puniet γύρισε 3,5 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον Stoner, έχοντας και 20,5 km/h μικρότερη τελική από τον Αυστραλό. Ταχύτερη μοτοσυκλέτα στην πίστα ήταν η Desmo16 του Barbera με 337,2 km/h, 3 περισσότερα από τον Stoner. Η πλέον αργή σε τελική ήταν η CRT Ioda-Aprilia του πρωταθλητή Superstock 1000 Danilo Petrucci, με 288 km/h.

Η δεύτερη και η τρίτη περίοδος ελεύθερων δοκιμαστικών MotoGP θα διεξαχθούν σήμερα Παρασκευή, το απόγευμα και βράδυ. Αναμένονται πάντως σημαντικές ανακατατάξεις στο γυρολόγιο.