Τα αυτοκίνητα της σουηδικής εταιρίας Volvo θεωρούνταν ανέκαθεν τα πιο ασφαλή στο κόσμο. Ωστόσο, σύντομα πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο ασφαλή, καθώς η εταιρία σκοπεύει να εισάγει στην αγορά τους πρώτους αερόσακους πεζών.
Αυτή η νέα καινοτομία θα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του ολοκαίνουργιου V40, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης.

Το νέα σύστημα λειτουργεί μέσω μιας σειράς εξελιγμένων αισθητήρων και είναι εγκατεστημένο στον εμπρόσθιο προφυλακτήρα.

«Όταν ένας πεζός προσκρούσει σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ και του προφυλακτήρα, ο αερόσακος ενεργοποιείται από το κάτω μέρος του παρμπρίζ και σηκώνει το πίσω άκρος του καπό, με σκοπό να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τον αερόσακο», δήλωσε εκπρόσωπος της Volvo.

Επιπλέον, το νέο V40 διαθέτει ένα σύστημα ανίχνευσης πεζών, κάτι που συνήθως συναντούμε σε ακριβότερες μάρκες. Το σύστημα αποτελείται από ένα ραντάρ, τοποθετημένο στο πλέγμα, και μια κάμερα, τοποθετημένη στο καθρέφτη οπισθοπορείας.

Εάν ένας πεζός εντοπισθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητο, τότε ακούγεται ένας προειδοποιητικός ήχος και ενεργοποιούνται αυτόματα τα φρένα, σε περίπτωση που δεν προλάβει να αντιδράσει ο οδηγός.