Η Subaru έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες και λεπτομέρειες του BRZ STI concept, ενός μοντέλου που θα κάνει επίσημο ντεμπούτο στην προσεχή έκθεση του Λος Άντζελες.

Εμφάνιση

Η εξαγωνική γρίλια της μάσκας, τα φωτιστικά σώματα σε σχήμα ματιών γερακιού, οι προβολείς ομίχλης και το χρώμα «WR Blue Pearl II», μαρτυρούν την καταγωγή του μοντέλου. Προεξάρχοντα χαρακτηριστικά της εμφάνισης αποτελούν το εμπρόσθιο σπόιλερ, η ευμεγέθης αεροτομή, ο διαχύτης του πίσω προφυλακτήρα και η οροφή από ανθρακονήματα. Το μήκος του BRZ STI concept ορίζεται στα 4.234 χλστ., το πλάτος στα 1.801 χλστ. και το ύψος στα 1.280 χλστ., ενώ το μεταξόνιό του εκτείνεται στα 2.570 χλστ.

Κινητήρας

Το concept φέρει τον ολοκαίνουργιο boxer κινητήρα «FA» της Subaru, ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για το BRZ. Το 4κύλινδρο 2λιτρο σύνολο έχει διάμετρο x διαδρομή 86×86 χλστ., ενώ ο άμεσος ψεκασμός του εξασφαλίζει εύρυθμη λειτουργία στις υψηλές στροφές και περιβαλλοντικό προφίλ. Αν και η εταιρεία δεν ανακοινώνει νούμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μοτέρ θα αποδίδει 200 ίππους και 205 Nm ροπής.

Σασί

Το πρωτότυπο BRZ διαθέτει ανάρτηση με ρυθμίσεις STI, φρένα της Brembo και μοναδικές 18άρες ζάντες με ελαστικά 215/45 R18 μπροστά και 225/45 R18 πίσω. Οι μηχανικοί της Subaru έφτιαξαν ένα στιβαρό πλαίσιο για να «σηκώσει» το εσωτερικό των 2+2 θέσεων και τον εμπρόσθια τοποθετημένο κινητήρα, ο οποίος μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς.

Το μοτέρ τοποθετήθηκε χαμηλά και προς τα πίσω, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη κατανομή βάρους. Η κίνηση αυτή εξυπηρέτησε και τη σχεδίαση, καθώς έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα χαμηλό προφίλ στο BRZ.

Σε σύγκριση με τα άλλα μοντέλα της Subaru που έχουν και αυτά χαμηλό κέντρο βάρους και ιδανική κατανομή μαζών ανάμεσα στο εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα τους, ο κινητήρας στο BRZ STI concept βρίσκεται 12 εκ. χαμηλότερα και 24 εκ. πιο κοντά στο κέντρο του σασί.

Παραγωγή

Το πρώτο πισωκίνητο μοντέλο της Subaru, το BRZ, θα ξεκινήσει να παράγεται την άνοιξη του επόμενου έτους. Θα αποτελέσει το μοναδικό μαζικής παραγωγής σπορ όχημα με κινητήρα boxer τοποθετημένο μπροστά και κίνηση στους πίσω τροχούς. Κλείνοντας, σημειώνεται πως το Subaru BRZ θα έχει το ίδιο DNA με τα Toyota FT-86 και Scion FR-S.


Πηγή: autotriti.gr