Έκλεισαν τρία χρόνια από το Νοέμβριο του 2013 που λανσαρίστηκε η BMW i σηματοδοτώντας το πνεύμα τεχνολογικής πρωτοπορίας του γερμανικού γκρουπ.

Σήμερα, το BMW Group έχει παραδώσει πάνω από 100.000 γνήσια ηλεκτροκίνητα και plug-in hybrid οχήματα σε πελάτες σε όλο τον κόσμο. Μόνο το i3 έχει ξεπεράσει τις 60.000 μονάδες, τιμή που το κάνει το πιο επιτυχημένο ηλεκτρικό όχημα στην premium compact κατηγορία. Στο μεταξύ, το i8 κατατάσσεται πρώτο στην κατηγορία ηλεκτρικών σπορ οχημάτων με περισσότερες από 10.000 πωλήσεις από τα μέσα του 2014, ενώ έχουν πουληθεί περίπου 30.000 plug-in hybrid μοντέλα μέχρι σήμερα.

bmwiele3

«Η BMW i παραμένει η αιχμή του δόρατος για εμάς στον τομέα της καινοτομίας και θα εξακολουθήσει να ανοίγει το δρόμο στο Group για επαναστατικές τεχνολογίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της φίρμας. «Ως προς τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, έχουμε ήδη καταφέρει να μεταφέρουμε αυτή την τεχνολογία στο δρόμο. Το επόμενο βήμα μας σε τεχνολογική πρόοδο ακούει στο όνομα αυτοματοποιημένη οδήγηση, όπου το iNEXT θα γίνει νέο σημείο αναφοράς».

Με την ίδρυση της BMW i εξελίχθηκε μια ανεξάρτητη αρχιτεκτονική οχήματος και της τεχνολογίας eDrive για ηλεκτροκίνηση. Με τον τρόπο αυτό, το Group έγινε πρωτοπόρος στον τομέα της εξατομικευμένης, βιώσιμης μετακίνησης.

bmwiele5

Τόσο το i3, που σχεδιάστηκε για μετακινήσεις μηδενικών ρύπων σε αστικό περιβάλλον, όσο και το πρωτοποριακό plug-in hybrid σπορ i8, συνδυάζουν την απολαυστική οδήγηση (Sheer Driving Pleasure) με premium χαρακτήρα προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και υλικών.

Αυτή η φιλοσοφία προσελκύει νέες ομάδες πελατών και σήμερα πάνω από το 80% των πελατών του i3 σε όλο τον κόσμο είναι νέο στη μάρκα BMW.

bmwiele4

Συνολικά, το BMW Group προσφέρει μέχρι στιγμής 7 μοντέλα είτε με αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, όπως το i3, ή plug-in hybrid, συνδυάζοντας ένα κινητήρα καύσης κι έναν ηλεκτροκινητήρα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μοντέλα τα επόμενα χρόνια, ανάμεσά τους το Mini Countryman plug-in hybrid το 2017.

Επιπλέον, μία νέα έκδοση του σπορ i8 (ένα ανοιχτό i8 Roadster) με plug-in hybrid σύστημα θα κυκλοφορήσει το 2018. Στο μέλλον, η γκάμα θα επεκταθεί με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο Mini το 2019 και μία επίσης αμιγώς ηλεκτροκίνητη X3 το 2020.

Στο ξεκίνημα της επόμενης δεκαετίας, ένα ακόμα μεγαλύτερο BMW i αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για το iNEXT, ένα ιδιαίτερα καινοτόμο μοντέλο που θα αποτελέσει τη νέα αιχμή του δόρατος για την γερμανική εταιρία.

bmwiele2

Νίκος Τσάδαρης