Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια δοκιμασία που δημιουργεί μεγάλο άγχος στουςυποψηφίους. Βεβαίως το άγχος αυτό μέχρι ενός σημείου είναι και δημιουργικό, παραγωγικό και τους κινητοποιεί. Όταν όμως ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις.
του Νίκου Δεμερτζή*
Για το λόγο αυτό απαιτείται σωστή προετοιμασία για την εξεταστική δοκιμασία με πρόγραμμα και αποτελεσματικό τρόπο μελέτης. Λίγες ημέρες όμως, πριν τις εξετάσεις και κατά τη διάρκειά τους, θα έδινα τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλέςσε κάθε ένα υποψήφιο ξεχωριστά: Κάνε προγραμματισμένες επαναλήψεις, λύσε τελευταίες απορίες και φρέσκαρε τις γνώσεις σου.
Μην μπαίνεις στα δύσκολα. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί διαβάσματος δεν βοηθούν. Προσπάθησε να κοιμάσαι ικανοποιητικά(7-8 ώρες), όχι ξενύχτια,για να μπορέσει ο εγκέφαλος να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Υιοθέτησε θετική στάση. Οι θετικές σκέψεις και οι θετικές ενισχυτικές κουβέντες προς τον εαυτό σου, μπορούν να δυναμώσουν την αυτοπεποίθησή σου και να κάνουν την όλη δοκιμασία λιγότερο ή καθόλου οδυνηρή. Απόφυγε δυσλειτουργικές σκέψεις: «Τι θα γίνει αν αποτύχω;» «Δεν θα γράψω καλά, το ξέρω!» «Δεν θυμάμαι τίποτα!»
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι πρόκειται για μια δοκιμασία η οποία μπορεί μεν να σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου, δε μπορεί όμως να τον εμποδίσει οριστικά από αυτόν. Απόφυγε να συζητάς λίγο πριν τις εξετάσεις τι γνωρίζεις και τι δε γνωρίζεις–ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή να νιώσειςότι δε θυμάσαι τίποτα.
Αναζήτησε υποστηρικτικά δίκτυα. Συζήτησε και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους γονείς, καθηγητές και άτομα που εμπιστεύεσαικαι όχι με τοξικούς ανθρώπους. Αποφορτίσου με ευχάριστες όχι όμως επικίνδυνες δραστηριότητες, σωματική άσκηση και κοινωνικές επαφές. Τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης είναι απαραίτητα. Η κίνηση είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθάεινα παραχθεί σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της χαράς και να μειωθεί η κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του άγχους.
Πρόσεξε τη διατροφή σου, προτίμησε να τρως καλά, όχι βαριά γεύματα, κατανάλωσε αρκετό νερό. Πάρε βαθιές αναπνοές, σε περίπτωση άγχους και πανικού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τις όποιες αρνητικές σκέψεις μπορείς να αντικαταστήσειςμε θετικές.Φέρε στο μυαλό σου κάποια όμορφη εικόνα (όπως διακοπές ή ένα αγαπημένο πρόσωπο) ή επανέλαβε εσωτερικά κάποια λέξη ή φράση, που σε ανακουφίζει.
Καλή επιτυχία!
- Ο Νίκος Α. Δεμερτζής είναι σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας – Συγγραφέας του βιβλίου: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Πράξη …στο πέρασμα της εφηβείας …στο διάβα της ζωής». Εκδ. Σαββάλας