Η υγειονομική κρίση που ενέσκηψε το 2020, προκαλεί καθημερινά ανθρώπινα θύματα και ήδη έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Γράφει ο Γιώργος Καμίνης*
Βαρύτατα πάντως έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων και ιδίως όσες δραστηριοποιούνται στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.
Είναι οι ίδιες επιχειρήσεις που, κατά την δεκαετή οικονομική κρίση, επιβαρύνθηκαν περισσότερο, με ένα μεγάλο ποσοστό τους να οδηγείται σε «λουκέτο».
Ως δήμαρχος Αθηναίων, είχα βιώσει εκείνη την εποχή την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ παράλληλα, με την οικονομική κρίση είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Περιοχές του κέντρου που οι μόνιμοι κάτοικοι είχαν αρχίσει σταδιακά να εγκαταλείπουν τα προηγούμενα χρόνια, είχαν αρχίσει να υποβαθμίζονται σε γκέτο με υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας.
Είναι γεγονός ότι, οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η επιχειρηματικότητα στο κέντρο της Αθήνας συνοψίζονται στο τρίπτυχο: τουρίστες – επισκέπτες – εργαζόμενοι.
Τον τελευταίο χρόνο, το κέντρο της Αθήνας δοκιμάστηκε και πάλι σκληρά, καθώς – λόγω της πανδημίας- έχουν ουσιαστικά συρρικνωθεί αυτοί οι τρεις βασικοί πυλώνες στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων ο τουρισμός υπέστη τεράστια κάμψη, σε σχέση με τη μεγάλη κορύφωση που είχε σημειωθεί κατά την προ πανδημίας περίοδο.
Σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων η Αθήνα, ιδίως από το έτος 2015, είχε καταβάλει τιτάνια προσπάθεια να φτάσει άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Έτσι, από τα 2,5 εκατομμύρια αφίξεις το 2012, το 2019 έφτασε τα 6,4 εκατομμύρια για να πέσει το 2020 κατά σχεδόν 70% και να φτάσει περίπου τα 2 εκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ).
Το παρατεταμένο οριζόντιο lockdown, που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, οδήγησε την αγορά, πρωτίστως στο κέντρο της Αθήνας, σε τεράστια καθίζηση.
Οι Γενικοί Δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν πτώση της τάξης του 8,6% στο λιανεμπόριο για το 2020, το οποίο όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικό για όλους τους κλάδους και όλες τις περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που πιστοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η πτώση του τζίρου σε εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Πλάκας και στο Μοναστηράκι άγγιξε το 75%. Επιχειρήσεις, δηλαδή, που απασχολούν χιλιάδες
εργαζόμενους, οικογενειακές κατά βάση, που υπήρξαν βιώσιμες επί δεκαετίας και άντεξαν, επλήγησαν σοβαρά με την πανδημία με κίνδυνο να οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο.
Ο κλάδος της εστίασης, στον οποίο στηρίζεται ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας του κέντρου, έρχεται να ανοίξει «τελευταίος και καταϊδρωμένος», περισσότερο υπό την πίεση των διάφορων «κορωνοπάρτι», παρά ως αποτέλεσμα σοβαρής στρατηγικής και σχεδιασμού.
Τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσα στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών για την στήριξη των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Επεσήμανα, μεταξύ άλλων, ότι έπρεπε να είχε προηγηθεί μια ειλικρινής διαβούλευση με τους φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, τον Δήμο και άλλους, για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων της πανδημίας.
Η απάντηση που έλαβα από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ένα μήνα μετά, είναι γενικόλογη. Το δε Υπουργείο Οικονομικών δεν έκρινε σκόπιμο, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να απαντήσει.
Το Κίνημα Αλλαγής, παρουσίασε έγκαιρα ένα στοχευμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, προκειμένου οι πληττόμενες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές, προτού οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Η διάρκεια της πανδημίας παραμένει απρόβλεπτη. Βέβαιο πάντως είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Απαιτείται, συνεπώς, μια στοχευμένη στρατηγική με πρόβλεψη για τους μικρομεσαίους καθώς και για ειδικές περιοχές της χώρας.
* Ο Γιώργος Καμίνης είναι βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλάγής και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων