Απολύθηκαν και χρησιμοποιούν τη διάσημη πλατφόρμα TikTok για να μοιραστούν ιστορίες σχετικά με τις χαμένες θέσεις εργασίας, να δώσουν συμβουλές και να αναζητήσουν νέους ρόλους. Μία από αυτές, η 25χρονη Bailey Harris, που εργαζόταν ως υπάλληλος προσλήψεων σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας για περισσότερο από ενάμιση χρόνο πριν απολυθεί τον Ιανουάριο. Μετά το αρχικό σοκ, αποφάσισε να πει την ιστορία της τρεις μέρες αργότερα στο TikTok. «Ποτέ δεν ανησυχούσα πραγματικά για τις απολύσεις», είπε στο βίντεο, το οποίο κατέγραψε από ένα αυτοκίνητο. «Απλώς δεν το είδα να έρχεται», πρόσθεσε. Ήταν μόλις το δεύτερο βίντεο TikTok που είχε κάνει ποτέ η Χάρις, αλλά μέσα σε μια μέρα είχε περισσότερες από 100.000 προβολές. Ο αριθμός αυτός έχει τετραπλασιαστεί έκτοτε.

Συνέχισε να δημοσιεύει ότι είναι άνεργη. Σε ένα βίντεο, μοιράστηκε το πώς εξοικονομούσε χρήματα. Σε ένα άλλο είπε στους ακολούθους της για μια νέα περιστασιακή εργασία στην οποία βοηθούσε έναν φίλο να με ακίνητα. (Αυτά τα βίντεο είχαν πολύ καλύτερη απόδοση από τα άλλα που δημοσίευσε αργότερα, τα οποία επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως ραντεβού, φυσική κατάσταση και διατροφή).

@itsbaileymaya

how i’m saving money right away after being laid off. figuring out my living expenses #layoffs #unemployed #entrepreneur #entrepreneurtok #bigtech #storytime #money #savingmoney #sidehustle

♬ original sound – Bailey Maya

«Έλεγα: “Γιατί να μη μιλήσω για αυτό επειδή ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει το ίδιο πράγμα;”» είπε. Στα βίντεο, συνέχισε, «λάμβανα πολλά σχόλια για το πως αρέσει στους ανθρώπους η στάση μου απέναντι στην κατάστασή μου».

Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας συνεχίζουν να απολύονται σε ολόκληρη τη χώρα – περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν μόνο από την Alphabet, την Amazon, τη Meta και τη Microsoft τους τελευταίους μήνες – ορισμένοι στράφηκαν στο TikTok για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Ένα αναδυόμενο μικρό είδος στην πλατφόρμα, τα βίντεο απολύσεων μπορούν να αποτελέσουν πηγή επικύρωσης και κοινότητας ή τόνωση της αυτοεκτίμησης για νέους εργαζόμενους που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους, αναφέρουν οι New York Times σε δημοσίευμα τους.

@itsbaileymaya

how i’m saving money right away after being laid off. figuring out my living expenses #layoffs #unemployed #entrepreneur #entrepreneurtok #bigtech #storytime #money #savingmoney #sidehustle

♬ original sound – Bailey Maya

Κάποιοι σε αυτά τα βίντεο μιλούν για τους πρώην εργοδότες τους, εκθέτοντάς τους. Άλλοι έχουν έναν πιο πρακτικό στόχο στο μυαλό τους: τη χρήση της πλατφόρμας για να βρουν την επόμενη δουλειά τους. Οι μαζικές απολύσεις από εταιρείες δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε η ιδέα ότι οι πρώην υπάλληλοι θα βρουν μια διέξοδο για να μιλήσουν για το τι τους συνέβη. Όταν περίπου εννέα εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τις δουλειές τους στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι εργαζόμενοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, συναντιούνταν σε μπαρ ή ανέβαζαν post στο Facebook και στο Twitter. Και κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης οικονομικής αναταραχής στην αρχή της πανδημίας – σε μια εβδομάδα τον Μάρτιο, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν άνεργοι – το TikTok ήταν μια άλλη διαθέσιμη «λεωφόρος». Ωστόσο, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να μιλήσουν για την απόλυσή τους, η πλειοψηφία των βίντεο δεν είχε απήχηση όπως τώρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί μπορούν να πατήσουν ένα κουμπί στο τηλέφωνό τους και να κάνουν κάτι μεγα-μεγα-ιικό», είπε η Gabrielle Judge, μια δημιουργός περιεχομένου στην πλατφόρμα, που βοηθά τις γυναίκες να βρουν δουλειά στον τομέα της τεχνολογίας. Σημείωσε ότι πλατφόρμες όπως το Facebook ή το LinkedIn, όπου οι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι μπορεί να είχαν πάει στο παρελθόν για να εκτονωθούν, δεν έχουν την ίδια δυναμική με το TikTok.

Η 30χρονη Calon DiPiero είπε ότι όταν απολύθηκε τον περασμένο μήνα από μια δουλειά προγραμματισμού εκδηλώσεων στην Attentive Mobile, μια S.M.S. πλατφόρμα μάρκετινγκ, γύρισε ένα βίντεο TikTok για να μετατρέψει την κατάστασή της σε προοπτική. Η λεζάντα έγραφε: «Απολυθήκατε και περάσατε τις τελευταίες 48 ώρες κλαίγοντας με την ίδια κουκούλα, αλλά μετά θυμάστε ότι είστε απλώς άνεργοι και όχι άσχημοι». Η δημοσίευση του βίντεο τη βοήθησε να ξεπεράσει την ντροπή που ένιωσε όταν την απολύθηκε για πρώτη φορά, είπε.

«Αρχικά, αν συμβεί αυτό, ο εγωισμός σας θίγεται», είπε η DiPiero. «Αλλά, πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να πείτε, εντάξει, αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι προσωπική βεντέτα».

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων τεχνολογίας είπαν ότι το TikTok θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη δικτύωση και την αναζήτηση εργασίας. Δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Target, Chipotle και Sweetgreen, έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για προσλήψεις.

«Αν πείτε σε ένα βίντεο ότι θα θέλατε να συνδεθείτε με οποιονδήποτε έχει έναν ρόλο για εσάς, θα το δουν πολλοί άνθρωποι», είπε ο Jonathan Javier, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Wonsulting, η οποία βοηθάει ανθρώπους, ειδικά αυτούς που προέρχονται από μη παραδοσιακά υπόβαθρα, να βρουν θέσεις εργασίας στην τεχνολογία. «Αν είσαι εργοδότης, το να βλέπεις κάποιον υποψήφιο εργαζόμενο να μιλάει για έναν προηγούμενο εργοδότη μπορεί να είναι κόκκινη σημαία. Ενθαρρύνω τους πάντες να παραμείνουν θετικοί, να επικεντρωθούν στις ενέργειες που κάνουν για να βρουν μια νέα δουλειά», είπε ο κ. Χαβιέ.

Μερικοί άνθρωποι ακούνε αυτή τη συμβουλή, ανέφερε και έδωσε ένα παράδειγμα. Η κυρία Χάρις, για επέλεξε να μην πει σε ποια εταιρεία εργαζόταν στα βίντεο της. «Προφανώς οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την έρευνά τους και να μάθουν πού εργάστηκαν μέσω του LinkedIn», είπε. «Αλλά ήθελα πραγματικά να παραμείνετε θετικοί και να μην κατονομάζετε». Η 35χρονη Brit Levy, η οποία είπε ότι απολύθηκε από τη Meta τον Νοέμβριο, χρησιμοποίησε το TikTok για να μιλήσει για την απογοήτευσή της λόγω της απόλυσής της, συγκεντρώνοντας σχεδόν 800.000 προβολές. Δεκάδες πρώην υπάλληλοι του Meta επικοινώνησαν μαζί της μετά τη σειρά βίντεο που δημοσίευσε, είπε.

«Βρίσκουμε μια μικρή κοινότητα μεταξύ μας», είπε η κα Levy, η οποία ζει στο Oceanside της Καλιφόρνια. Είπε ότι έχει επίσης ζητήσει από διευθυντές προσλήψεων να προσεγγίσουν την υποστήριξη και να της δώσουν επαγγελματικές συμβουλές για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει στην καριέρα της. Ωστόσο, οι δημιουργοί του TikTok που μοιράζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες των απολύσεών τους, ενδέχεται να διατρέχουν νομικά προβλήματα, ανάλογα με το για το οποίο μιλούν. «Υπάρχουν πολλές εταιρείες που απαιτούν από εσάς να υπογράψετε έγγραφα για να λάβετε το πακέτο απόλυσης σας», είπε ο κ. Javier. «Αν υπογράψουν ένα έντυπο, υπάρχουν νομικές επιπτώσεις». Η κα Levy είπε ότι δεν ανησυχεί για τις πιθανές συνέπειες του να μιλήσει δημόσια για έναν πρώην εργοδότη. «Ειλικρινά, θα πρέπει να ανησυχείτε για τις συνέπειες», είπε. «Τώρα ξέρω πώς να προσεγγίσω ένα θέμα που θεωρώ πολύ σημαντικό».