Καθώς οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Ρωσία έχουν ήδη φτάσει τους 40, οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην τεράστια καταστροφή που έχει συντελεστεί στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, οι φωτιές έχουν κάψει πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα και περισσότερα από 2.000 σπίτια σε εκατοντάδες χωριά στη ρωσική Άπω Ανατολή και στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι πυροσβέστες δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά και τονίζουν ότι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να ρίξουν στη μάχη με τις φλόγες όλες τους τις δυνάμεις.

Εντωμεταξύ, μεγάλες καταστροφές από τη πυρκαγιά σημειώθηκαν και σε ναυτική βάση 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Μόσχα. Όπως έγινε γνωστό καταστράφηκαν 13 υπόστεγα, το διοικητήριο, χώροι στάθμευσης και δύο γκαράζ. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε σαν μυθεύματα άλλες αναφορές για 200 αεροσκάφη που χάθηκαν στις φλόγες.

Η κυβέρνηση έχει στείλει στις πληγείσες περιοχές 10.000 πυροσβέστες, 2.000 στρατιώτες και 3.000 άτομα προσωπικό από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επτά επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που οι πολίτες δηλώνουν εξοργισμένοι για την απώλεια των περιουσιών τους.

Το ρωσικό τμήμα της Greenpeace κατηγορεί για τις φωτιές την κυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι ενώ παλαιότερα υπήρχε ένα άτομο σε επιφυλακή σε κάθε δάσος, η κυβέρνηση Πούτιν μείωσε το προσωπικό κατά 75%.