Ο εκλεγμένος δεξιός Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε αποκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο τα… πάντα, από: «ανόητο» και «κάθαρμα» έως τον άνθρωπο του διαβόλου στη γη, μίλησε στο τηλέφωνο με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Αυτού Αγιότητα, Πάπας Φραγκίσκος, μίλησε με τον μελλοντικό πρόεδρό μας, για να τον συγχαρεί και να εκφράσει τις ευχές του για ενότητα και πρόοδο για τη χώρα μας», ανέφερε το γραφείο του Χαβιέρ Μιλέι σε ανακοίνωση. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υποσχεθεί να στείλει ένα ροζάριο δώρο και πως θα έχουν μια επίσκεψη-συνάντηση «πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με την αργεντινή εφημερίδα La Nacion, που επικαλείται πηγές από το κόμμα του Μιλέι, η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν «ευχάριστη» και ο 53χρονος πρόεδρος χρησιμοποίησε την προσφώνηση «Παναγιώτατε» απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο.

Το Βατικανό είχε πει νωρίτερα ότι οι δυο τους μίλησαν αργά το απόγευμα, αλλά δεν αποκάλυψε τι συζητήθηκε και ποιος ξεκίνησε την επικοινωνία. Πριν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, ο πρώην παρουσιαστής έκανε μια σειρά από επιθέσεις στον πάπα, αποκαλώντας τον «ανόητο που υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη», «παιδί που κηρύττει τον κομμουνισμό» και «ο εκπρόσωπος του κακού στη Γη» επειδή, κατά τον ίδιο, διαδίδει σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες.