Για το δυστύχημα το οποίο στέρησε τη ζωή στον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, και τα σενάρια πίσω από τον θάνατό του μίλησε το πρωί της Δευτέρας 20/5 ο Κωνσταντίνος Φίλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διεθνολόγος, δεν φέρεται να υπάρχει «τρίτος δάχτυλος», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις θεωρίες που ήδη ακούγονται.

«Το δυστύχημα έγινε κατόπιν επίσκεψης του Εμπραχίμ Ραϊσί στο Αζερμπαϊτζάν και η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για ανώμαλη προσγείωση του ελικοπτέρου», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φίλης στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε.

Λόγω της έντασης που υπάρχει μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, πολλοί θα μπορούσαν να πουν πως η συντριβή του ελικοπτέρου του Εμπραχίμ Ραϊσί θα μπορούσε να είναι σαμποτάζ από τη χώρα του Μπεντιαμίν Νετανιάχου, εκτίμησε ο διεθνολόγος.

«Φαίνεται να έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα. Οι αντιδράσεις του Ιράν ήταν ήπιες και δείχνουν ότι δεν υπήρχε τρίτος δάχτυλος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, οι απανταχού συνωμοσιολόγοι μιλούν για ευθύνη του Ισραήλ, αλλά σημασία έχει η αντίδραση της Τεχεράνης και η Τεχεράνη δεν αφήνει καμία τέτοια υπόνοια.

«Οι Ιρανοί που νιώθουν ότι ασφυκτιούν από το θεοκρατικό καθεστώς και θέλουν να αλλάξει πανηγυρίζουν τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί»

«Ο Εμπραχίμ Ραϊσί θεωρούνταν ως ο δυνατότερος για να πάρει τη θέση του Χαμενεΐ, του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν. Ο δεύτερος υποψήφιος είναι ο γιος του Χαμενεΐ, οπότε μπορεί να είναι αρκετοί όσοι θα πουν ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα», εξήγησε ο διεθνολόγος ενώ τόνισε: «Όλες οι χώρες, πλην του Ισραήλ, έριξαν τους τόνους και θέλησαν να συμμετέχουν στις έρευνες για το ελικόπτερο».

Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογράμμισε πως οι Ιρανοί που νιώθουν ότι ασφυκτιούν από το θεοκρατικό καθεστώς και θέλουν να αλλάξει πανηγυρίζουν τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης