Ο πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, ήταν ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ο θάνατός του, μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN. Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι θα προκύψουν νέα δεδομένα για το Ιράν αλλά και για τη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα τους τελευταίους επτά μήνες έχει ξεσηκώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και έχει δημιουργήσει εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, έφερε στο προσκήνιο έναν «σκιώδη» πόλεμο που κρατά πολλές δεκαετίες μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ -την πρώτη του άμεση επίθεση στη χώρα- ως απάντηση σε μια φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, που σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή των Ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Το Ισραήλ αντέδρασε μια εβδομάδα αργότερα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, χτυπώντας στόχους έξω από την ιρανική πόλη Ισφαχάν ως απάντηση, όπως σημειώνει το αμερικανικό μέσο.

Έκτοτε οι άμεσες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται με οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, να συνεχίζουν να πολεμούν τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η ηγεσία του Ιράν αντιμετώπισε πρόσφατα μια έκρηξη λαϊκής οργής στο εσωτερικό, όπου για χρόνια οι κυρώσεις που έχει υποβάλει η ηγεσία των ΗΠΑ έχουν «χτυπήσει» σκληρά τους πολίτες. Επίσης, η χώρα συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις ενάντια στην κληρική εξουσία μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι το 2022 από την αστυνομία ηθών της χώρας, επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα της.

Οι ιρανικές αρχές ξεκίνησαν έκτοτε μια διευρυμένη καταστολή των διαφωνούντων ως απάντηση στις διαδηλώσεις. Αυτή η καταστολή έχει οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, γράφει το CNN.

Και ενώ οι διαδηλώσεις προς το παρόν σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό, η αντίθεση στη θρησκευτική ηγεσία παραμένει βαθιά ριζωμένη μεταξύ πολλών Ιρανών, ειδικά των νέων, που λαχταρούν για μεταρρυθμίσεις, θέσεις εργασίας και απομάκρυνση από την «ασφυκτική» θρησκευτική εξουσία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν σκληροπυρηνικός αρχηγός και υπήρξε επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν. Ο 63χρονος είχε κατηγορηθεί πως παραβίασε πολλές φορές, με τις αποφάσεις του, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος το 2021 σε μια ψηφοφορία που σχεδιάστηκε έντονα από την πολιτική ελίτ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να είναι αδιαμφισβήτητα ο νικητής.

Ο πρόεδρος του Ιράν ήταν «προστατευόμενος» του ανώτατου ηγέτη του Ιράν και πιθανός διάδοχός του στην κεφαλή της χώρας.