Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρες συμβουλές από «ειδικούς» που ισχυρίζονται πως ξέρουν το μυστικό για υγιή μαλλιά: «Βάλτε το τάδε προϊόν για να εξαλείψετε την ψαλίδα» ή «με αυτόν τον τρόπο θα μακρύνουν τα μαλλιά σας». Τι από όλα αυτά όμως ισχύει και τι όχι;

Παρακάτω καταρρίπτουμε 5 διαδεδομένους μύθους για την υγεία των μαλλιών και εξηγούμε το γιατί.

Μπορείτε να επιδιορθώσετε την ψαλίδα;

Τα μαλλιά καταστρέφονται όταν εκτίθενται στην ατμόσφαιρα, όταν έρχονται σε επαφή με ρούχα και κλινοσκεπάσματα, κατά το χτένισμα ή με τη θερμότητα του σεσουάρ. Άρα, είναι απολύτως φυσιολογικό τα μαλλιά σας να έχουν ψαλίδα. Τα προϊόντα ωστόσο που ισχυρίζονται ότι την «επιδιορθώνουν», είναι παραπλανητικά. Η δερματολόγος Eva Proudman αναφέρει: «Μόλις η τρίχα σχιστεί, η σχισμή θα αρχίσει να διατρέχει προς τα πάνω τον άξονα της τρίχας και θα συνεχίσει μέχρι να την κόψετε. Δεν μπορείτε να την κολλήσετε ξανά».

Τα προϊόντα επιδιόρθωσης των σπασμένων μαλλιών απλώς θα κάνουν την τρίχα να φαίνεται πιο λεία, χωρίς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ένα άλλο μειονέκτημα των προϊόντων για την ψαλίδα είναι ότι μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σας ξηρά, λέει η Proudman. «Αρχικά μπορεί να σκεφτείτε πως είναι θαυματουργό. Αλλά ύστερα από τρεις εβδομάδες, ίσως διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας είναι πραγματικά ξηρά». Η μόνη λύση για την ψαλίδα είναι να κλείσετε ραντεβού στο κομμωτήριο.

Θα μακρύνουν τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας έλαιο δεντρολίβανου;

Τελευταία το έλαιο δεντρολίβανου έχει γίνει viral στο TikTok, με τους χρήστες να ισχυρίζονται πως τους βοήθησε να μακρύνουν τα μαλλιά τους. Τα επιστημονικά δεδομένα όμως δεν δείχνουν με βεβαιότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Proudman αναφέρει: «Αν κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας με στεγνά χέρια -χωρίς τίποτα πάνω τους- θα διεγείρετε τη ροή του αίματος στον θύλακα της τρίχας. Όταν διεγείρετε τη ροή του αίματος, διεγείρετε τη θυλακική δραστηριότητα η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών». Εν ολίγοις, μπορεί να μην είναι το λάδι που μακραίνει τα μαλλιά σας αλλά… το μασάζ.

Έχει λοιπόν το έλαιο δεντρολίβανου κάποιο όφελος; Η Proudman εξηγεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της φαγούρας και της ξηροδερμίας. Πιστεύεται επίσης ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες μειώνουν την ερυθρότητα, όπως και αντιοξειδωτικές ικανότητες οι οποίες προστατεύουν τα μαλλιά από τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Ωστόσο το έλαιο δεντρολίβανου δεν θεραπεύει τη γυναικεία τριχόπτωση ούτε αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας. Αυτό, λέει η Proudman, είναι γενετικά προγραμματισμένο.

Λούσιμο μαλλιών

Είναι η κερατίνη κακή για τα μαλλιά;

«Το σώμα παράγει κερατίνη Α», εξηγεί η Proudman. Για να φτιάξει το σώμα την κερατίνη, χρειάζεται καλή διατροφή και ειδικά καλή πρωτεΐνη. Άρα, η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά. Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που είναι εμπλουτισμένα με κερατίνη θεωρούνται ότι προστατεύουν τα μαλλιά από τη φθορά, μειώνουν το φριζάρισμα και κάνουν λεία την τρίχα. Η Proudman όμως ισχυρίζεται πως, στην πραγματικότητα, η κερατίνη που βρίσκεται συνήθως στα προϊόντα μαλλιών δεν είναι καν κερατίνη. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται ως επί το πλείστον για κάποιο αμινοξύ (βασικό δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης) το οποίο επικάθεται πάνω στην τρίχα αντί να διεισδύει σ’ αυτή. «Γενικά, τα προϊόντα αυτά δεν προσθέτουν κερατίνη στη δομή της τρίχας».

«Ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου, η βιομηχανία περιποίησης μαλλιών συχνά χρησιμοποιεί με πολύ χαλαρό τρόπο τη λέξη “κερατίνη” και μπορεί να είναι παραπλανητική», προσθέτει η Proudman.

Σχετικό άρθρο: Δερματολόγος αποκαλύπτει όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε στα μαλλιά σας τον χειμώνα

Γίνεται να κάνετε «detox» στο τριχωτό της κεφαλής σας;

Τι ακριβώς κάνουν τα σαμπουάν και οι οροί «detox» για τα μαλλιά; Ουσιαστικά, λέει η Proudman, εξισορροπούν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. «Το δέρμα του κρανίου μας είναι το 7% του συνολικού δέρματος του σώματός μας, αλλά είναι εντελώς μοναδικό επειδή έχει 180.000 αδένες ελαίου, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Έχει επίσης ιδρωτοποιούς αδένες, οπότε πρέπει να το φροντίζουμε όπως και το δέρμα που πλένουμε καθημερινά», λέει η Proudman. Αν δεν κρατάτε το δέρμα του κεφαλιού σας καθαρό, τότε μπορεί να παρουσιαστεί ανισορροπία. «Αν αφήσετε να συσσωρευτεί σμήγμα, φυσικά έλαια και ιδρώτας, μπορεί να πάθετε φλεγμονή, κνησμό και ξηροδερμία». Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεστε «detox», αλλά «εξισορρόπηση».

Η Proudman προτείνει να αναζητήσετε σαμπουάν με σαλικυλικό οξύ, ένα ήπιο χημικό απολεπιστικό που θα απομακρύνει τα περιττά κύτταρα του δέρματος, και πυριθειόνη ψευδαργύρου για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα στα μαλλιά σας. «Αν διατηρείτε το δέρμα του κεφαλιού σας ισορροπημένο, τα μαλλιά σας θα είναι φυσικά πιο υγιή», λέει.

Χτένισμα μαλλιών

Λειτουργεί η «αντιγηραντική φροντίδα μαλλιών»;

Τα μαλλιά γερνούν όπως και το δέρμα μας, πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Τα «γηρασμένα» μαλλιά μπορεί να φαίνονται τραχιά, αφυδατωμένα, θαμπά, λεπτά και με σκληρές τούφες. Ο κομμωτής Tom Smith πιστεύει ότι οι «αντιγηραντικές» θεραπείες μαλλιών δεν είναι τίποτα παραπάνω από… μάρκετινγκ. «Η “αντιγηραντική φροντίδα μαλλιών” έχει σχεδιαστεί για να δώσει μεταξένια αίσθηση, απαλότητα και ελαστικότητα στα μαλλιά και δεν σχετίζεται με την ηλικία», λέει ο Smith που θεωρεί ότι ο όρος είναι κάπως παραπλανητικός, καθώς τα ίδια οφέλη μπορούν να βρεθούν σε διάφορα άλλα προϊόντα περιποίησης, όπως τα προϊόντα για λάμψη ή κατά του φριζαρίσματος.

«Αυτό το είδος μάρκετινγκ έχει σχεδιαστεί για να παίξει με τις ανασφάλειες του καταναλωτή», λέει. «Τα γηρασμένα μαλλιά μπορούν να είναι όμορφα, καθώς σε αυτά αναπτύσσονται αστραφτερές λευκές τούφες».

Πηγή: Refinery29