Την Αϊρίν (Ειρήνη) – Έβελυν – Μικέλα – Μαίρη Σαρπ προτείνει ως αντικαταστάτρια του Ιωάννη Λιανού στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Η θητεία του μέχρι σήμερα επικεφαλής ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, οπότε η κ. Σαρπ θα αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές του 2024.

Όπως προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, η νέα πρόεδρος θα προσέλθει σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στη Βουλή για ακρόαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η κ. Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το 1972. Το ίδιο έτος εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1977, με άριστα.

Στη συνέχεια διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής το 1980. Προήχθη σε Πάρεδρο το 1985, σε Σύμβουλο το 1997 και σε Αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ’ Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας κατά το δικαστικό έτος 1995-1996 παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου επί τρεις θητείες, καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, άσκησε καθήκοντα Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος από το έτος 2013 έως σήμερα, του Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΔΕΠ και του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις, ήταν μέλος και πρόεδρος διαφόρων πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων και δίδαξε επί 12 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Μεταξύ άλλων ήταν εισηγήτρια σε υποθέσεις που αφορούσαν ολυμπιακά έργα και στην υπόθεση του μνημονίου, μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ταυτοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών. Προήδρευσε στην Ολομέλεια στις υποθέσεις που αφορούσαν τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και στο Β΄ Τμήμα σε πολλές σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που αφορούσαν την παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Μάλιστα με πρόεδρο την κα Σαρπ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου (και πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού) Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την απομάκρυνσή της από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.