Tα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί εξέφρασε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών.

Ο θάνατος του προέδρου βρίσκει τη χώρα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με πολλά ανοιχτά μέτωπα τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στη Μέση Ανατολή

«Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας» και θα πρέπει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει «εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο», σημείωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA

Μοχαμάντ Μοχμπέρ
Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κήρυξε επίσης πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του προέδρου και επτά άλλων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό», σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου της χώρας.

Ο Μοχμπέρ, όπως ο Ραϊσί, θεωρείται στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα κρατικά ζητήματα του Ιράν. Ο Μοχμπέρ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος.

Γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad).

Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Η είδηση του θανάτου του Ραϊσί έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα στο Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου μαζί με τον πρόεδρο Αλίεφ είχαν εγκαινιάσει φράγμα στα σύνορα των δύο χωρών. Ε

υνοούμενος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ κι ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδοχή του ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος το 2021 σε μία αναμέτρηση με την ιστορικά χαμηλότερη προσέλευση.

Ήταν ο άνθρωπος που διέταξε την πρώτη απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ, αλλά και την αιματηρή καταστολή των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Εις βάρος του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1988.