Η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι κλιματική αλλαγή αποτελούν παγκόσμια προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη μας. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Ευρώπη επιχειρεί να αναπτύξει μία «Πράσινη» αναπτυξιακή στρατηγική (Green Deal) που θα μετατρέψει την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και αυτόνομη οικονομία που θα είναι δίκαιη για όλους και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Η «πράσινη ανάκαμψη» της Ευρώπης θα βασιστεί στην παραγωγή υπολογιστών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων και ανεμογεννητριών. Βασικά συστατικά αυτών των τεχνολογιών αποτελούν μέταλλα και ορυκτά σε μεγάλους όγκους. Παρόλο που η Ευρώπη ήδη διαθέτει βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή για αυτές τις ύλες εξαρτόμαστε ολοένα και περισσότερο από άλλες αγορές για την προμήθεια τους.

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό αυτής της κρίσιμης αλυσίδας, καθώς διαθέτει ένα πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος που περιλαμβάνει πολλά είδη ορυκτών σε υψηλή ποιότητα, αλλά και τις βιομηχανίες εκείνες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παγκοσμίου κλάσης κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα μας, σε χρυσό, άργυρο, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο, είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, που λειτουργούν από την Ελληνικός Χρυσός.

Μία τέτοια επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει τεράστια οφέλη για την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για την Ευρώπη ως ισχυρού μεταλλευτικού κέντρου. Μάλιστα, η πρόσφατη κρίση της πανδημίας του Covid-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την τεράστια σημασία της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμα αγαθά και πρώτες ύλες που να μπορούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση της ζήτησης υγειονομικού υλικού με όρους όπως αυτοί σκιαγραφούνται από το “Green Deal”.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της πράσινης οικονομίας και των μεταλλείων ειδάλλως δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει την Ευρώπη στην βιώσιμη λύση που επικαλείται ότι αναζητεί και επιδιώκει. Μάλιστα  μέσα από τις τεχνολογίες και τα συστήματα που εφαρμόζει η Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύει ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορεί να γίνει με πρακτικές και όρους πράσινης οικονομίας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης για τις πρώτες ύλες πρέπει και πάλι να μπει στο προσκήνιο.