Αυτό το καλοκαίρι, πλήθος κόσμου αναμένεται να συρρεύσει στο Παρίσι για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι τιμές για τα δωμάτια ξενοδοχείων είναι πιθανό να εκτοξευθούν στα ύψη, κάτι που ισχύει ήδη για το εισιτήριο του μετρό, καθώς και για τις τιμές των εισιτήριων των αγώνων.

Και ενώ μια επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα είναι πιθανό να μοιάζει απαγορευτική αυτήν την περίοδο για τους απλούς ταξιδιώτες, για ορισμένους εκλεκτούς καταναλωτές, ωστόσο, τίποτα δεν είναι πολύ ακριβό.

Ολυμπιακά πακέτα πολυτελείας είναι ήδη προς πώληση, προσφέροντας αποκλειστική πρόσβαση στο αθλητικό θέαμα, μαζί με πολύ εκλεκτές εμπειρίες ταξιδιού και διαμονής. Οι λίγοι τυχεροί για τους οποίους τα έξοδα δεν αποτελούν αντικείμενο, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να δουν από κοντά τους αγώνες.

Για παράδειγμα, μια πενταμελής οικογένεια από τη Βόρεια Αμερική που ταξιδεύει στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την εταιρεία βιωματικών ταξιδιών The GR8 Experience μπορεί να περιμένει να δαπανήσει μεταξύ 250.000 και 380.000 δολαρίων, ανάλογα με το ξενοδοχείο πέντε αστέρων ή το πολυτελές ενοίκιο που θα επιλέξει.

Αυτά τα εξαψήφια ποσά περιλαμβάνουν 11 διανυκτερεύσεις, premium θέσεις για την τελετή έναρξης και εισιτήρια για αθλήματα όπως η κολύμβηση, η υδατοσφαίριση, οι καταδύσεις, το μπιτς βόλεϊ, ο στίβος και το ποδόσφαιρο. Θα απολαμβάνουν, επίσης, υπηρεσίες μεταφοράς VIP στο Παρίσι και αποκλειστικούς οικοδεσπότες για το διάστημα που θα παραμείνουν στην πόλη.

Όπως δείχνουν οι παραπάνω τιμές, ο κλάδος του αθλητικού τουρισμού είναι μεγάλος: το 2022 η αξία του ήταν σχεδόν 588 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% μέχρι το 2030. Και φέτος, δεν υπάρχει μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

«Οι πελάτες μας θέλουν άμεση πρόσβαση στα πιο δημοφιλή αθλητικά γεγονότα: γυμναστική, τένις και μπάσκετ για να αναφέρουμε τρία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της The GR8 Experience Barnabas Carrega στο CNN Travel. Η εταιρεία βλέπει έναν αριθμό ρεκόρ αιτήσεων από την κυρίως βορειοαμερικανική πελατεία της για τη διοργάνωση των δύο εβδομάδων.

Με τον εμβληματικό ποταμό Σηκουάνα του Παρισιού να βρίσκεται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, καθώς οι διοργανωτές ανταλλάσσουν το παραδοσιακό σκηνικό του σταδίου με μια πλωτή παρέλαση των εθνών, η πρώτη νύχτα είναι, ως συνήθως, η υψηλότερη σε ζήτηση -αρκεί να «βιωθεί με τον πιο exclusive τρόπο», λέει ο Carrega.

Η GR8 λέει ότι ορισμένοι από τους πελάτες της έχουν μισθώσει ιδιωτικά το Ducasse sur Seine, το ποταμόπλοιο του Alain Ducasse, του πρώτου σεφ που είχε τρία εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin, για ένα βράδυ. Άλλοι θα συνωστίζονται με στελέχη των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχηγούς κρατών, Α-listers της διεθνούς showbiz και παλαιότερους Ολυμπιονίκες στο Τροκαντερό, όπου θα τελειώσει η παρέλαση.

Παλάτια και superyachts

Ξενοδοχείο le bristol paris

Για να εξασφαλίσουν στους πελάτες τους πρόσβαση στα πιο διάσημα ξενοδοχεία του Παρισιού, πολλοί σύμβουλοι πολυτελών ταξιδιών έχουν κάνει συνολικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την πόλη.

«Έχουμε κλείσει μπλοκ δωματίων σε οκτώ διαφορετικά ξενοδοχεία για όλη τη διάρκεια των αγώνων. Στη συνέχεια, διαθέσαμε μικρότερες διαμονές μέσα σε αυτά τα μπλοκ στους πελάτες μας», λέει ο Dave Guenther, πρόεδρος των ειδικών σε αθλητικά ταξίδια Roadtrips, μιας εταιρείας του Internova Travel Group. Μεταξύ αυτών είναι το Rosewood Hôtel de Crillon, το Le Bristol Paris και το Shangri-La Paris.

Όσοι έχουν κλείσει δωμάτιο στα κορυφαία ξενοδοχεία του Παρισιού πληρώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ για το προνόμιο. Στο Le Royal Monceau Raffles Paris, ένα από τα εξαιρετικά διάσημα ξενοδοχεία- «παλάτια» της Γαλλίας (ένα καθεστώς που απονέμεται σε εξαιρετικά πολυτελή καταλύματα), η σουίτα Royal Monceau των 190 τετραγωνικών μέτρων έχει κλειστεί για τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε τιμή 25.350 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Και, όπως ακριβώς και οι αθλητές που ήρθαν να χειροκροτήσουν, οι πλούσιοι ταξιδιώτες φέρνουν μαζί τους στο Παρίσι ολόκληρη τη συνοδεία τους. «Ορισμένες από τις κορυφαίες σουίτες έχουν εξατομικευτεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις των επισκεπτών για τη διακόσμηση και θα διαθέτουν χώρο για τα μαλλιά και το μακιγιάζ», λέει ο γενικός διευθυντής του Le Royal Monceau, Nicolas De Gols.

«Ένας τακτικός επισκέπτης ταξιδεύει με τον προσωπικό του σεφ και συνεργάζεται με τη γαστρονομική ομάδα του ξενοδοχείου για να προσαρμόσει την κουζίνα μέσα στη σουίτα ώστε να ταιριάζει και στις δικές του ανάγκες». Μπροστά από το ξενοδοχείο, ένας χώρος θα προορίζεται επίσης για τους δικούς του στόλους των επισκεπτών. «Ορισμένοι ταξιδεύουν με σχεδόν 20 οχήματα», προσθέτει ο De Gols.

Με άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Μασσαλία και η Νίκαια -ακόμη και η μακρινή γαλλική επικράτεια Ταϊτή- να φιλοξενούν, επίσης, Ολυμπιακές εκδηλώσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ναυλώσεις superyacht αποτελούν, επίσης, τάση για τους αγώνες.

Η Fraser Yachts λέει ότι το Askari, ένα κλασικό σκάφος 33 μέτρων με έδρα τη Γαλλική Πολυνησία, έχει λάβει πολλαπλές έρευνες για εκδηλώσεις σερφ στο Teahupo’o της Ταϊτής.

Στη Μεσόγειο, η μεσιτική εταιρεία σκαφών αναψυχής με έδρα το Μονακό έχει επιβεβαιώσει τη ναύλωση ενός μηχανοκίνητου σκάφους 27 μέτρων στη Μασσαλία για να ακολουθήσει τον ολυμπιακό διαγωνισμό ιστιοσανίδας στις αρχές Αυγούστου και επιδιώκει, επίσης, να αναπτύξει σκάφη από τον αμερικανικό στόλο της στη Μεσόγειο ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ναύλωση στη νότια Γαλλία αυτό το καλοκαίρι.

Γευσιγνωσίες κρασιού αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ

Ζευγάρι πίνει κρασί με το δείπνο τους

Λαμβάνοντας υπόψη και την κουλτούρα της διοργανώτριας χώρας γύρω από το κρασί, φαίνεται ότι πολλοί ταξιδιώτες πολυτελείας επιθυμούν να εξασφαλίσουν κατανομές κρασιών που αξίζουν «χρυσά μετάλλια» για να τα απολαύσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Παρίσι.

Οι Clément Bru και Charles de Brosses, το δίδυμο πίσω από το Cookoon, μια πολυτελή γαστρονομική υπηρεσία που συνδέει τους πελάτες με σεφ με αστέρια Michelin σε αποκλειστικές, ιδιωτικές τοποθεσίες, λένε ότι ήδη βλέπουν μεγάλη ζήτηση για εκλεκτά και σπάνια κρασιά από τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων που έρχονται.

«Ήρθε σε επαφή μαζί μας ένας Αμερικανός επαγγελματίας αθλητής, ο οποίος μας είπε ότι του αρέσουν πολύ τα παλαιότερα Burgundys», λέει ο Bru. Χάρη στο δίκτυο της υπηρεσίας τους, το ζευγάρι έχει ήδη καταφέρει να προμηθευτεί ένα μπουκάλι Henri Jayer Vosne-Romanée «Cros Parantoux» σχεδόν 40 ετών -ένα κρασί που η μέση τιμή του είναι περίπου 16.000 δολάρια ανά φιάλη– καθώς και κρασιά από ένα άλλο αξιόλογο κτήμα της Βουργουνδίας, το Domaine de la Romanée-Conti.

Τα κρασιά θα σερβιριστούν σε μια εξαιρετικά πολυτελή ιδιωτική ιδιοκτησία που εξασφάλισε το δίδυμο. «Οργανώνουμε μια ξεχωριστή βραδιά με έναν κορυφαίο σεφ και σομελιέ σε έναν καταπληκτικό χώρο με θέα το Champ de Mars», λέει ο Bru.