Το φύλλο κρούστας για πίτα είναι η πιο εύκολη επιλογή που έχουμε όταν θέλουμε να κάνουμε πίτα, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς να ανοίξουμε παραδοσιακό, χειροποίητο φύλλο.

Σίγουρα, όμως, θα έχουν υπάρξει φορές που θα έχετε ταλαιπωρηθεί δουλεύοντάς το και θα έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να το επεξεργαστείτε χωρίς να το καταστρέψετε.

Το mygreekdish.com μοιράζεται κάποιες έξυπνες συμβουλές, ώστε την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε κάτι με φύλλο –τυρόπιτα, σπανακόπιτα, μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο κ.α.- να το κάνετε χωρίς να ταλαιπωρηθείτε. Ούτε εσείς, αλλά ούτε και το βασικό συστατικό σας.

Πώς να διαχειριστείτε το έτοιμο φύλλο για πίτα

Ξεπαγώστε το φύλλο κρούστας με κλειστή τη συσκευασία, όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να το αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αυτό θα κάνει τα εξωτερικά στρώματα κολλώδη -όταν δουλεύετε με ζύμη φύλλου, πρέπει να είναι ξεπαγωμένη, αλλά ακόμα κρύα.

Προετοιμάστε μια επιφάνεια αρκετά μεγάλη για να τη χρησιμοποιήσετε ως χώρο εργασίας (όχι αλευρωμένη). Ξετυλίξτε το φύλλο από το πλαστικό περίβλημα, μόνο όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε, καθώς στεγνώνει πολύ γρήγορα και θα είναι δύσκολο να το δουλέψετε.

Αν για κάποιον λόγο το φύλλο κρούστας έχει παραμείνει για περισσότερο καιρό έξω από τη συσκευασία, τοποθετήστε την ανάμεσα σε δύο υγρές πετσέτες κουζίνας, αρκετά υγρές (όχι βουτηγμένες σε νερό) για να δώσουν στη ζύμη λίγη υγρασία.

Δουλεύετε πάντα με τα χέρια σας στεγνά και χρησιμοποιείτε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε στα κατάλληλα μεγέθη όταν χρειαστεί. Μερικά κομμάτια μπορεί να σπάσουν ή να σχιστούν όταν βγαίνουν από τη συσκευασία. Κάτι που δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη μέση της πίτας σας, ή του γλυκού.

Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να αλείψετε τα φύλλα με βούτυρο, καθώς λειτουργεί καλά για να τα ενώσετε μεταξύ τους. Αν κάποια είναι στεγνά στο τέλος, απλά χρησιμοποιήστε λίγο ακόμα. Μην ξεχνάτε να αλείφετε καλά την πάνω στρώση με αρκετό βούτυρο, για να γίνει πιο τραγανή και με ωραίο χρώμα και να μην καεί.

Το φύλλο κολλάει πολύ εύκολα στο ταψί όταν ψηθεί. Για να μην κολλήσει, βουτυρώνετε πάντα καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού σας με αρκετό βούτυρο ή χρησιμοποιείτε λαδόκολλα, ανάλογα με τη συνταγή.

Αν σας έχουν μείνει αχρησιμοποίητα φύλλα, τυλίξτε τα καλά σε πλαστική μεμβράνη, τοποθετήστε το φύλλο κρούστας στο αρχικό κουτί και βάλτε το στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.