Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη για την τύχη του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι συνετρίβη στη χώρα το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

Μέχρι στιγμής, το πρώτο επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως το ελικόπτερο έπεσε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αφού πνέουν δυνατοί άνεμοι και υπάρχουν σφοδρές βροχοπτώσεις.

Εντούτοις, ένα δεύτερο σενάριο που αναπαράγεται ανέφερε πως το ελικόπτερο έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και ότι ο πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του.

Όμως, αυτό αμφισβητείται έντονα γιατί μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ, που ζήτησαν από τον κόσμο να προσευχηθεί για την υγεία του, κάτι που συμβαίνει όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

Ποιος είναι ο Ραΐσι

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ραΐσι είναι πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τον Ιούνιο του 2021, διαδεχόμενος τον μετριοπαθή Χασάν Ρουχανί. Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας που βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής κρίσης και μιας οικονομίας που πιέζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης λόγω του αμφισβητούμενου πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Ραΐσι , που γεννήθηκε το 1960 στην ιερή πόλη Mashhad του βορειοανατολικού Ιράν, ανέβηκε νωρίς σε υψηλά αξιώματα. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, στον απόηχο της ισλαμικής επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία, διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ δίπλα στην Τεχεράνη.

Διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 έως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία από το 2004 και στη συνέχεια εθνικός γενικός εισαγγελέας το 2014.

Επίσης, η Britannica ανέφερε πως ο Ραϊσί χαρακτηρίζεται λαϊκιστής στη χώρα του και ως ο αυτοδημιούργητος δικαστής με τα «καθαρά χέρια», γιατί έγινε γνωστός από την έντονη κριτική που άσκησε στο καθεστώς του Ιράν, ισχυριζόμενος ότι δεν προάσπιζε τα συμφέροντα της χώρας.

Μάλιστα, όταν ανέλαβε την εξουσία έφτασε στο σημείο να ασκήσει διώξεις κατά κρατικών αξιωματούχων, που κατηγόρησε για διαφθορά.

Έκτοτε, έχει υψηλή δημοφιλία στην κοινωνία, αλλά θεωρείται και πιστός σύμμαχος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, γιατί στην πραγματικότητα δεν συγκρούστηκε ποτέ με τον ίδιο, παρά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε στο κράτος.