Στην αναβολή της απόφασης για την αποδέσμευση μίας νέας δόσης, από της βοήθεια που χορηγεί στη Ρουμανία, προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Κύριος λόγος για την συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί η ακύρωση ενός τμήματος του σχεδίου λιτότητας της κυβέρνησης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Στην σχετική ανακοίνωσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για την ανάγκη εύρεση μέτρων αντικατάστασης. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι, «Οι συζητήσεις για τα μέτρα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει, και είμαστε βέβαιοι πως θα μπορέσουμε να υποβάλουμε πολύ γρήγορα»

Να θυμίσουμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε τη Δευτέρα πως η μείωση κατά 15% των συντάξεων που προβλέφθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ έως τα τέλη του 2010 είναι «αντισυνταγματική».

Αυτό είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά ενός προγράμματος λιτότητας που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό, που ετοιμάστηκε με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ.