Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν τους τρεις οίκους αξιολόγησης για τη συμβολή τους στην κρίση χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ, αφού με τις αξιολογήσεις τους έχουν συμβάλει στην μειωμένη αξιοπιστία των κρατικών ομολόγων και άρα στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Σήμερα ο ίδιος ο ευρωπαίος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια» τους κατηγόρησε για «Ανικανότητα με μακρύ ιστορικό αποτυχημένων αξιολογήσεων, λανθασμένων εκτιμήσεων και κακών πρακτικών» απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης μεταξύ του κ. Αλμούνια και μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Ποδηματά έθεσε στον Επίτροπο το ζήτημα της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο κ. Αλμούνια πάντως τόνισε ότι «η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει κατόπιν διαβούλευσης σε πρόταση νέου ρυθμιστικού πλαισίου είτε στη βάση ενός ευρωπαϊκού φορέα είτε στη βάση ενός ισχυρότερου πλαισίου ευρωπαϊκής αντιμετώπισης που θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον πλαίσιο σχετικά με τα κριτήρια καταγραφής, διαφάνειας και σύγκρουσης συμφερόντων».