Ο εξωπλανήτης K2-141b, που έχει το μέγεθος της Γης, θυμίζει την κόλαση. Ο πυρωμένος πλανήτης, με τους υπερηχητικούς ανέμους, τους ωκεανούς λάβας και τη βροχή από βράχους.

Σύμφωνα με επιστήμονες του McGill University, του York University και του Indian Institute of Science Education, οι συνθήκες στον εξωπλανήτη είναι εντελώς διαφορετικές με εκείνες της Γης.

Οι υπερηχητικοί άνεμοι σε τέτοιους πλανήτες φτάνουν τα 5.000 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι ικανές να λιώσουν τους βράχους.

Ο K2-141b είναι «κλειδωμένος» στο άστρο του και έτσι στη μία πλευρά έχει μόνιμα μέρα και στην άλλη μόνιμα νύχτα. Η πλευρά που βλέπει προς το άστρο του πλανήτη φτάνει σε θερμοκρασίες 3.000 βαθμών, ενώ στη σκοτεινή πλευρά καταγράφονται -200 βαθμοί Κελσίου.

«Το εύρημά μας πιθανότατα σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα επεκτείνεται λίγο πέρα από τα όρια του ωκεανού μάγματος, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό με διαστημικά τηλεσκόπια» λέει ο Νίκολας Κάουαν, καθηγητής στο Department of Earth & Planetary Sciences του McGill University.

Στον Κ2-141b οι ατμοί ορυκτών που σχηματίζονται από τον εξατμισμένο βράχο μεταφέρονται στην πλευρά της νύχτας με υπερηχητικούς ανέμους και οι βράχοι καταλήγουν ως βροχή σε έναν ωκεανό μάγματος. Στη συνέχεια προκύπτουν ρεύματα που καταλήγουν πίσω στην πλευρά της ημέρας, όπου οι βράχοι εξατμίζονται ξανά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, ο κύκλος του K2-141b δεν είναι το ίδιο σταθερός με αυτόν της Γης, καθώς η ροή της επιστροφής από τον ωκεανό μάγματος στην πλευρά της ημέρας είναι αργή, και ως εκ τούτου προβλέπεται πως η σύνθεση των ορυκτών θα αλλάξει σε βάθος χρόνου, αλλάζοντας την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Πηγή φωτογραφίας: Nasa