Στη διάψευση της εμπλοκής της στο σχέδιο για «πραξικόπημα» που κατήγγειλε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο, για να τον εμποδίσει να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του 2024, προχώρησε το Σάββατο η εισαγγελία της χώρας.
«Είναι απόλυτα ψευδές το ότι η εισαγγελία συμμετέχει σε διαδικασία πραξικοπήματος για την οποία έκανε λόγο με τρόπο ανεύθυνο ο εκλεγμένος πρόεδρος», ανέφερε ο θεσμός σε ανακοίνωσή του.
Διαβεβαίωσε πως οι ενέργειές του «σέβονται την αρχή της νομιμότητας», αναφερόμενος στην αναίρεση, μετά την περίοδο των εκλογών, της νομικής υπόστασης του Movimiento Semilla («Κίνημα Σπόρος»), της παράταξης του εκλεγμένου προέδρου, για υποτιθέμενες ανωμαλίες και παρατυπίες στην καταχώριση των μελών του όταν ιδρύθηκε, το 2017.
«Υπάρχει ομάδα πολιτικών και διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αρνούνται να αποδεχθούν το αποτέλεσμα (σ.σ. των εκλογών) κι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σχέδιο για να διαλύσουν τη συνταγματική τάξη και να παραβιάσουν τη δημοκρατία», είπε την Παρασκευή ο 64χρονος κ. Αρέβαλο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Παρακολουθούμε πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ο 64χρονος εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας χαρακτηρίζει τις επιθέσεις εναντίον της παράταξής του έργο, μεταξύ άλλων, της γενικής εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας, του εισαγγελέα Ραφαέλ Κουρουτσίτσε και του δικαστή Φρέντι Ορεγιάνα. Και οι τρεις λειτουργοί της δικαιοσύνης έχουν χαρακτηριστεί «ενεχόμενη σε διαφθορά» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της εκλογικής αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Ελάδιο Λοϊσάγα, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον εναντίον της απειλής να παραβιαστεί «η συνταγματική τάξη στη Γουατεμάλα», αναφερόμενος στα μέτρα σε βάρος του κόμματος του κ. Αρέβαλο.
Ο τελευταίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Ιανουάριο τον Αλεχάντρο Γιαματέι, βάζοντας τέλος σε 12 χρόνια προεδρίας της δεξιάς.
Η σταυροφορία εναντίον του Σπόρου άρχισε από τον εισαγγελέα Κουρουτσίτσε αφού έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, την 25η Ιουνίου, όταν ο Μπερνάρντο Αρέβαλο πέρασε στον δεύτερο, στον οποίο αντιμετώπισε την πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες.
Ο κοινωνιολόγος και πρώην διπλωμάτης, που υποσχέθηκε να πολεμήσει τη διαφθορά σε μια από τις 30 πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, εν μέρει κέρδισε εξαιτίας των επιθέσεων της δικαιοσύνης εναντίον του ιδίου και της παράταξής του, αφού προσέλκυσε την αλληλεγγύη πολλών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αναίρεση της νομικής υπόστασης του κόμματός του δεν θα αποτρέψουν την ανάληψη της εξουσίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο, όμως θα εμποδίσει τον Σπόρο να συγκεντρώνει κεφάλαια, στα στρατολογεί νέα μέλη, να έχει κοινοβουλευτική ομάδα –εξέλεξε 23 μέλη στο Κογκρέσο που θα αναλάβει τον Ιανουάριο–, να διαμορφώνει την ημερήσια διάταξη του σώματος κ.λπ.
Αναλυτής εκτίμησε πως αντίπαλοι του εκλεγμένου προέδρου θα αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαστική υπόθεση σε βάρος του Σπόρου ως μοχλό «πίεσης» για να τον αναγκάσουν «να διαπραγματευθεί», για να εξασφαλίσουν «ατιμωρησία», ή «μερίδιο εξουσίας».