Το φετινό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» στον Ειρηνικό Ωκεανό αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν πάρει ήδη την ανηφόρα εξαιτίας της απαγόρευσης της εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία και της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, από τον Σεπτέμβριο το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» αναμένεται να φέρει μια περίοδο ακραίας ζέστης σε μέρη της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, αλλά και έντονες βροχοπτώσεις στις Άνδεις.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο συνδυασμός των τριών «κακών» (Ελ Νίνιο, απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού από Ινδία και αποχώρηση Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας) θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές σε βασικά προϊόντα διατροφής, πλήττοντας πρωτίστως τα νοικοκυριά φτωχότερων χωρών.
Ενεργοποιώντας ένα ντόμινο εξελίξεων, η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να εντείνει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών ώστε να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας αστάθεια στις τοπικές αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων.
«Το Ελ Νίνιο τείνει να κορυφώνεται τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, αλλά οι επιπτώσεις για τον πληθωρισμό των τροφίμων, τους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς, τη νομισματική πολιτική, το [ακαθάριστο εγχώριο προϊόν] και το εμπόριο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, διαρκούν περισσότερο», δήλωσε η Laura Sanchez, επικεφαλής της έρευνας βιωσιμότητας μετοχών για την Αμερική της Morgan Stanley.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, προηγούμενες εμφανίσεις του Ελ Νίνιο, ειδικά τις διετίες 2009-10 και 2015-16, προκάλεσαν καύσωνες, ξηρασίες και περιστασιακές πλημμύρες, με συνέπεια να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες και τις σοδειές και με επακόλουθες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Ενδεικτικό της επίδρασης τους φαινομένου είναι ότι, σύμφωνα με αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου οδηγεί σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων κατά περισσότερο από 6% έναν χρόνο μετά την έναρξη του φαινομένου.
Οι αποφάσεις της Ινδίας και της Ρωσίας έχουν ήδη αρχίσει να έχουν επιπτώσεις στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε κατά 26% μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου, όσο ήταν σε εφαρμογή η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, αλλά αυξήθηκε 1,3% τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές φυτικών ελαίων εκτινάχθηκαν κατά 12,1%. Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν 1,6%, η πρώτη άνοδος σε μηνιαία βάση από τον Δεκέμβριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού FAO All Rice αυξήθηκε 2,8% στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2011.