Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκανε σήμερα την έκπληξη προχωρώντας σε μια ακόμη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της, από το 17,5% στο 25%, ώστε να εμποδίσει τη νέα άνοδο του πληθωρισμού.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό πορεία προς τον αποπληθωρισμό (…) και να ελέγξει την επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα του οικονομικού επιτελείου προς τον «οικονομικό ορθολογισμό» και την απομάκρυνση από τα Erdoganomics, την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας την τουρκική οικονομία στον κατήφορο, με έναν δυσθεώρητο πληθωρισμό και υποβάθμιση της τουρκικής λίρας.

Βάσει των Erdoganomics, ο τόκος αντιμετωπιζόταν ως «αμαρτία» και ως την «αιτία» που γεννά το πρόβλημα του πληθωρισμού. Ο «Σουλτάνος» ισχυριζόταν πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, δηλαδή το φτηνό χρήμα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη και με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί και το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού.

Η στροφή στο ζήτημα των επιτοκίων, προφανώς με την έγκριση του Ερντογάν, είναι μια απόφαση υψηλού διακυβεύματος για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος μετά την ιστορική εκλογική νίκη του, καλείται να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες των οικονομικών πολιτικών του με την ακρίβεια να καθιστά δυσβάσταχτη την καθημερινότητα για μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.