Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτης της ομάδας Wagner που ηγήθηκε μιας βραχύβιας εξέγερσης κατά του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, θεωρείται νεκρός μετά την πτώση του αεροσκάφους του έξω από τη Μόσχα την Τετάρτη.
Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος που κατέπεσε, αν και το όνομά του υπήρχε στο δηλωτικό της πτήσης. Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS φάνηκε αργότερα να επιβεβαιώνει ότι ο Πριγκόζιν και ο υπαρχηγός του Ντμίτρι Ούτκιν, ήταν μεταξύ των νεκρών, επικαλούμενο τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τη Βάγκνερ ανέφεραν ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε στη συντριβή, κατηγορώντας τους «προδότες της Ρωσίας». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε αμέσως το θέμα.
Δεν είναι πάντως σίγουρο ότι θα μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη. Υπάρχει μια πιθανότητα να πρόκειται για ατύχημα: αλλά ένας πολέμαρχος που αποστασιοποιείται, μαχαιρώνει τον πολιτικό του ευεργέτη πισώπλατα, και στη συνέχεια προφανώς πεθαίνει σε ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα μοιάζει λίγο τραβηγμένο σε σύγκριση με κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, γράφει το Business Insider και παρουσιάζει τρία ακόμη σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη…
Σενάριο 1: Ο Πούτιν διέταξε τον θάνατο του Πριγκόζιν
Η δολοφονία που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί την «καλύτερη εξήγηση» για το καταστροφικό αεροπορικό δυστύχημα της Τετάρτης, δήλωσε στο Insider ο Σάιμον Μάιλς, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Sanford του Πανεπιστημίου Duke και ιστορικός της Σοβιετικής Ένωσης και των αμερικανοσοβιετικών σχέσεων.
Ο Πούτιν είχε πολλούς λόγους να θέλει νεκρό τον Πριγκόζιν, αφού ο μισθοφόρος ηγέτης ηγήθηκε ανταρσίας εναντίον του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας τον Ιούνιο, επιδιώκοντας να εκδιώξει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αφού πέρασε μήνες ασκώντας δημόσια κριτική στη στρατηγική του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Η εξέγερση ήταν σύντομη, αλλά παρ’ όλα αυτά αντιπροσώπευε την πιο εξέχουσα απειλή για το καθεστώς του Πούτιν εδώ και δεκαετίες.
«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Πούτιν θα έπαιρνε εκδίκηση», δήλωσε στο Insider ο Ρόμπερτ Ίνγκλις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας που μελετά τη Ρωσία, τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη. «Στην πραγματικότητα, εμείς οι παρατηρητές του Πούτιν το περιμέναμε, και σήμερα συνέβη – ακριβώς στην επέτειο των δύο μηνών από την ανταρσία της Βάγκνερ».
Τους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, διεθνείς αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες προέβλεπαν τον θάνατο του Πριγκόζιν. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς εκτίμησε μόλις τον περασμένο μήνα ότι ο Πριγκόζιν ζούσε με δανεικό χρόνο.
«Ο Πούτιν είναι κάποιος που γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο», δήλωσε ο Μπερνς σε ένα ετήσιο φόρουμ για την ασφάλεια στο Άσπεν. «Κατά την εμπειρία μου, ο Πούτιν είναι ο απόλυτος απόστολος της εκδίκησης».
Μετά την ανταρσία προέκυψε μια φαινομενικά δύσκολη ανακωχή μεταξύ Πούτιν και Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν προφανώς εξορίστηκε στη Λευκορωσία για το ρόλο του στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά φαίνεται ότι πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο μηνών ταξιδεύοντας μεταξύ Πετρούπολης και Μόσχας, και μάλιστα φαίνεται ότι έκανε ένα ταξίδι στην Αφρική για να επισκεφθεί τα στρατεύματα της Wagner, είπε ο Μάιλς.
Σενάριο 2: Κάποιος άλλος διέταξε τη δολοφονία του Πριγκόζιν
Μέχρι την εξέγερσή του, ο Πριγκόζιν παρέμεινε στενός σύμμαχος του Πούτιν. Τα παράπονα του μισθοφόρου ηγέτη απευθύνονταν αποκλειστικά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας – όχι στον ίδιο τον πρόεδρο.
Δεν είναι «αδιανόητο» ότι στοιχεία εντός του στρατού που είχαν γίνει αποδέκτες της αντίδρασης του Πριγκόζιν θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση εναντίον του ηγέτη της Βάγκνερ χωρίς την έγκριση του Πούτιν, δήλωσε ο Μάιλς στο Business Insider. «Είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το πρώιμο στάδιο να συνθέσουμε μια εξήγηση γι’ αυτό που είδαμε, η οποία δεν περιλαμβάνει τη χρήση κάποιων κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να χτυπηθεί αυτό το αεροπλάνο από τον ουρανό», σημείωσε.
Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο τι ακριβώς προκάλεσε τη συντριβή του αεροπλάνου, αν και ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τη Βάγκνερ ανέφεραν ότι καταρρίφθηκε.
Σενάριο 3: Ο Πριγκόζιν δεν είναι νεκρός
Η πιο συνωμοσιολογική εκδοχή από όλες είναι ότι ο αρχηγός των μισθοφόρων δεν είναι νεκρός, και όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς ένα σχέδιο ψεύτικου θανάτου του Πριγκόζιν, δεδομένης και της προτίμησης του αρχηγού της Βάγκνερ στις μεταμφιέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Matthew Schmidt, αναπληρωτής καθηγητής εθνικής ασφάλειας και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του New Haven, ανέφερε ότι είναι «συνετό να είμαστε επιφυλακτικοί» στις ενημερώσεις της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση, δεδομένου «πόσο βυζαντινή είναι η ρωσική πολιτική».
«Οι άνθρωποι που γνωρίζω υποστηρίζουν σοβαρά ότι μπορεί να μην είναι ο πραγματικός Πριγκόζιν», δήλωσε ο Schmidt.