«Τι πιστεύετε για τον χρόνο που σημειώθηκε αυτή η συντριβή; Γιατί τώρα;» ρωτήθηκε από το CΝΝ η γνωστή ιστορικός και δημοσιογράφος Αν Άπλμπαουμ, σχετικά με τον θάνατο του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε ηλικία 62 ετών, όταν συνετρίβη δικινητήριο ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer στη Ρωσία χθες Τετάρτη (23/8). Μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε γίνει η ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, την οποία τελικά ματαίωσε.
«Αρχικά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι είναι ακριβώς 60 ημέρες μετά. Στον Πούτιν αρέσουν οι επέτειοι, του αρέσουν οι στρογγυλοί αριθμοί. Μπορεί για αυτό να επιλέχθηκε αυτή η ημέρα.
Νομίζω ότι είναι επίσης αλήθεια ότι ο Πριγκόζιν ήταν πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Με αυτή την έννοια, δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους που πέθαναν μυστηριωδώς. Είναι κάποιος πολύ κοντά στον Πούτιν. Είναι ένας από τους ανθρώπους που ευθύνεται για την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία. Ουσιαστικά εκείνος καθοδηγούσε τη ρωσική εξωτερική πολιτική στην Αφρική, στηρίζοντας δικτάτορες, κλέβοντας λεφτά.
Ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο του εσωτερικού κύκλου και μπορεί να μην ήταν κάποιος που ο Πούτιν μπορούσε απλώς να ξεφορτωθεί δηλητηριάζοντάς τον ή σπρώχνωντάς τον από ένα παράθυρο. Μπορεί να χρειάστηκε χρόνος για να σχεδιαστεί αυτό, μπορεί να ήθελε να βεβαιωθεί ότι κι άλλοι θα πέθαιναν γιατί κάποιοι συνεργάτες του Πριγκόζιν ήταν στο αεροσκάφος. Είναι ένας τρόπος να τους ξεφορτωθεί όλους μεμιάς», ήταν η απάντηση της Αν Άπλμπαουμ.
Και ποιο μήνυμα στέλνει ο Πούτιν σε οποιονδήποτε σκέφτεται να κινηθεί εναντίον του στη Ρωσία; «Στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε τώρα στο στάδιο της εντυπωσιακής βίας ακόμη και απέναντι σε ανθρώπους που είναι κοντά στην ηγεσία. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να πω ότι έχουν υπάρξει ήδη απόψε ορισμένες απαντήσεις από μέλη της Βάγκνερ – υπάρχει ένα κανάλι στο Telegram συνδεδεμένο με την ομάδα που τώρα απειλεί με εκδίκηση.
Οπότε, ναι, άνθρωποι θα φοβηθούν, όμως άλλοι θα σκέφτονται τώρα διαφορετικά είδη βίας, όπως πώς μπορούν να χτυπήσουν πρώτοι. Άνθρωποι δεν θα περιμένουν στα διαμερίσματά τους για να δολοφονηθούν», σημείωσε η ιστορικός.