Ο πρώην δικτάτορας Χόρχε Βιδέλα, ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις εκτελέσεις πολιτικών του αντιπάλων, αντιμετωπίζει άλλες δύο δίκες εντός 2011 για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε δικαστική πηγή χθες Παρασκευή.

Ο Βιδέλα, ο οποίος ηγήθηκε της στρατιωτικής χούντας στην Αργεντινή από το 1976 ως το 1981, θα κληθεί να λογοδοτήσει στις κατηγορίες που τον βαρύνουν όσον αφορά τις υποθέσεις 33 βρεφών που αποσπάστηκαν από πολιτικούς κρατούμενους και πολιτικές κρατούμενες και δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες που ήταν φίλα προσκείμενες στο καθεστώς του, σύμφωνα με το κέντρο νομικής πληροφόρησης.

Ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής Ρεϊνάλδο Μπινιόνε (1982-1983) και άλλοι πρώην αρχηγοί όπλων των ένοπλων δυνάμεων έχουν κατηγορηθεί επίσης για τις υποθέσεις αυτές.

Περίπου 500 βρέφη και παιδιά είχαν κλαπεί από τους φυσικούς τους γονείς στην διάρκεια της δικτατορίας, σύμφωνα με την οργάνωση Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου, η οποία έχει καταφέρει να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει έως σήμερα τα 102 εξ αυτών.

Η δίκη προγραμματίζεται να αρχίσει την 7η Μαρτίου στο Μπουένος Άιρες.

Ο Βιδέλα, 85 ετών σήμερα, και άλλοι πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες για εγκλήματα της ανθρωπότητας αντιμετωπίζουν άλλη μια δίκη που ξεκινά την 15η Μαρτίου στη βόρεια πόλη Τουκουμάν.

Ο πρώην επικεφαλής του στρατού βρίσκεται σήμερα έγκλειστος στη στρατιωτική βάση Κάμπο δε Μάγιο, 30 χλμ. βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις εκτελέσεις 31 πολιτικών κρατουμένων στην πόλη Κόρδοβα τις πρώτες ημέρες της επιβολής της δικτατορίας.

Είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και το 1985 αλλά του είχε δοθεί αμνηστία από τον τότε πρόεδρο Κάρλος Μένεμ.

Οι αμνηστίες ανακλήθηκαν επί των ημερών του εκλιπόντος πρώην προέδρου Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007), ανοίγοντας τον δρόμο για να διεξαχθούν οι δίκες των αξιωματούχων της χούντας στη λατινοαμερικάνικη χώρα.