Πόλο έλξης για τους επισκέπτες στρατιωτικής έκθεσης Armata 2023 στο περιθώριο του Διεθνούς Στρατιωτικού Φόρουμ που διοργανώνει η Ρωσία, αποτελεί ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η γερμανική εφημερίδα «Bild» χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα προπαγανδιστικό σόου με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να στοχεύει να κερδίσει τους επαίνους για τον δικό του οπλισμό και συνάμα να υποβαθμίσει τις δυνατότητες του στρατιωτικού εξοπλισμού των δυτικών χωρών που προμηθεύουν την Ουκρανία, ενώ έτσι θέλει να αναδείξει και την αναποτελεσματικότητα της ουκρανικής αντεπίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η έκθεση διοργανώθηκε στο Πάρκο του Πατριώτη στα περίχωρα της Μόσχας και πέραν των «λάφυρων» από τον πόλεμο στην Ουκρανία – κυρίως άρματα μάχης που φέρουν τις σημαίες των χωρών προέλευσής τους, αλλά και τη σημαία του ΝΑΤΟ – παρουσιάζεται και ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός.
Μεταξύ άλλων στη σειρά πολεμικών «τροπαίων» που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία είναι ένα αυστραλιανό θωρακισμένο αυτοκίνητο Bushmaster, ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M-113, ένας άλλος βρετανικός τύπος Bushmaster, επίσης ένα βρετανικό τεθωρακισμένο όχημα περιπολίας Mastiff ή σουηδικό πεζικό όχημα CV90-40. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης στρατιωτικός εξοπλισμός ουκρανικής παραγωγής.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επί του παρόντος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επισκέφθηκε την έκθεση την Τετάρτη (16/8) όπου υπάρχουν εκθέματα τα οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν σκοπό έχουν να δείξουν την «ιδεολογική» κατήχηση των νεαρών Ουκρανών, όπως συνθήματα ουκρανικών εθνικιστικών ή εμβλήματα του τάγματος του Αζόφ.
Τα όπλα που κατασχέθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν γίνει πόλος έλξης της έκθεσης Armata 2023, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου παρουσία στρατιωτικών αντιπροσωπειών από τις «φιλικές» χώρες της Ρωσίας, ειδικά από την Αφρική και την Ασία, μια έκθεση που σκοπό έχει να προωθήσει την εξαγωγή ρωσικών όπλων.
Το Κρεμλίνο, στο μεταξύ, υποστηρίζει εδώ κι αρκετές εβδομάδες ότι αυτή η αντεπίθεση, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, απέτυχε, παρά τη συνεπή στρατιωτική υποστήριξη που προσέφερε στο Κίεβο η Δύση. «Οι στρατιωτικοί πόροι της Ουκρανίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί», εκτίμησε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Μέσω αυτής της αντεπίθεσης που διεξάγεται σε πολλούς άξονες στις επαρχίες Ντόνετσκ και Ζαπορίζια, τα ουκρανικά στρατεύματα στοχεύουν να σπάσουν το μέτωπο και να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα για να χωρίσουν τα ρωσικά στρατεύματα και να κόψουν τον χερσαίο διάδρομό τους προς την Κριμαία.
Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακτήσει ορισμένα χωριά και κάποια εδάφη γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, με το κόστος των σημαντικών απωλειών σε προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κάνει σημαντικές προόδους κατά των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν χτίσει ισχυρές προστατευόμενες αμυντικές γραμμές από δίκτυα χαρακωμάτων και ναρκοπεδίων.