Οι καταστροφικοί μουσώνες που επικρατούν στην Ινδία προκάλεσαν τον θάνατο 66 ανθρώπων στο Χιμάτσαλ Πραντές και το Ουταρακάντ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τη διάσωση των τραυματιών και την ανάσυρση πτωμάτων από τα συντρίμμια, λόγω της κατάρρευσης σπιτιών σε πολλά μέρη.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο Χιμάτσαλ Πραντές, όπου 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 13 Αυγούστου που ξεκίνησαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός Sukhvinder Singh Sukhu. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει μεμονωμένες αλλά ισχυρές βροχοπτώσεις στο Χιμάτσαλ Πραντές τις επόμενες δύο ημέρες και πάνω από το Ουταρακάντ τις επόμενες τέσσερις ημέρες.

Την Τρίτη, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τρία πτώματα από τα ερείπια λόγω κατολισθήσεων. Ένα πτώμα ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενός ναού Σίβα που κατέρρευσε στη Σίμλα, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέα κατολίσθηση στην πόλη. Τουλάχιστον οκτώ σπίτια, συμπεριλαμβανομένων έξι αυτοσχέδιων, κατέρρευσαν. Ένα σφαγείο θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια, μετά από κατολίσθηση στην τοποθεσία Krishnanagar της Σίμλα, σύμφωνα με το indiatoday.in.

Η Εθνική Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών (NDRF) και ο στρατός μαζί με την αστυνομία και την SDRF συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Summer Hill, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PTI ο αναπληρωτής επίτροπος της Shimla Aditya Negi. Οι επιχειρήσεις διάσωσης είχαν ανασταλεί το βράδυ της Δευτέρας μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Για τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, έχει σημάνει κίτρινος συναγερμός στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Himachal Pradesh ανέστειλε τις διδακτικές δραστηριότητες μέχρι τις 19 Αυγούστου λόγω των καταρρακτωδών βροχών. Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου θα παραμείνει επίσης κλειστή έως τις 20 Αυγούστου. Ωστόσο, το διδακτικό και μη διδακτικό προσωπικό θα παρευρίσκεται κανονικά στο πανεπιστήμιο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής υπουργός Sukhvinder Singh Sukhu προήδρευσε σε σύσκεψη την Τρίτη για να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτεία και τόνισε ότι η κυβέρνηση του Χιμάτσαλ είναι πλήρως δεσμευμένη να επιταχύνει τις προσπάθειες αποκατάστασης κατά προτεραιότητα. Διέταξε, επίσης, τους αξιωματούχους να αποκαταστήσουν γρήγορα τα συστήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης που έχουν πληγεί από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.