Με το βλέμμα στραμμένο στην αποτρόπαια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη, είναι γεγονός πως και αυτή την εβδομάδα, η ειδησεογραφία έδωσε τροφή για σκέψη. Παράλληλα, σε αυτή την είδηση έρχονται να προστεθούν και άλλες, που κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Ένα από τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, ήταν και η πύρινη λαίλαπα στη Χαβάη, η οποία μετέτρεψε σε κόλαση τον κάποτε επίγειο παράδεισο. Παράλληλα, στη Βραζιλία ξύπνησαν οι μνήμες από ένα από τα πιο τραγικά συμβάντα που έγιναν ποτέ, την έκρηξη στο λιμάνι του Λιβάνου. Τέλος, μπορεί άλλα σημεία του πλανήτη να καίγονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε άλλα σημεία, όμως, επικρατούν σοβαροί μουσώνες, όπως στο Νεπάλ.
Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Ελλάδα, Αθήνα: Πότε θα τελειώσει η οπαδική βία;
Εκεί που κάποιοι πίστευαν πως το τέλος στην οπαδική βία είχε μπει, το φρικιαστικό γεγονός που έλαβε χώρα έξω από την OPAP Αρένα το βράδυ της Δευτέρας, διέψευσαν κάθε τέτοια θεώρηση. Ο θάνατος του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, ξύπνησε τις μνήμες του θανάτου του 19χρονου Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022. Μια μαχαιριά στο μπράτσο του 29χρονου Μιχάλη ήταν αρκετή να τον σκοτώσει, καθώς έχασε όλο του το αίμα μέσα σε 10 λεπτά. Ας είναι αυτό το τελευταίο θύμα της τυφλής βίας στα γήπεδα.
Βραζιλία, Ρίο ντε Τζανέιρο: Στη χώρα ξύπνησαν οι μνήμες από την έκρηξη στον Λίβανο
Ήταν 4 Αυγούστου 2020, όταν μια εκκωφαντική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ξύπνησε όλους τους κάτοικους της πόλης. Τότε, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως η έκρηξη σημειώθηκε σε χώρο αποθήκευσης πυροτεχνημάτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε χώρο όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες. Στη Βραζιλία, αυτή η μαύρη επέτειος γιορτάστηκε ξανά. Ένας ακτιβιστής τοποθετεί τριαντάφυλλα στην παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Belem: Ξεκινά η επίσημη καταγραφή των ιθαγενών της χώρας
Η Maira Tembe στέκεται μέσα στο Teatro da Paz πριν από την έναρξη της τελετής για την παρουσίαση της εθνικής απογραφής των ιθαγενών της Βραζιλίας στο Belem της Βραζιλίας. Η Belem θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής του Αμαζονίου, μια συνάντηση των εθνών που συμμετέχουν στη Συνθήκη Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο: Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Γουιάνα, Εκουαδόρ, Περού, Σουρινάμ, Βενεζουέλα και Γαλλική Γουιάνα.
Χονγκ Κονγκ: Τέλος οι επιγραφές neon στους δρόμους
Εργάτες αφαιρούν μια πινακίδα neon που κρέμεται στο κτίριο εστιατορίου από το 1964 στο Χονγκ Κονγκ. Οι εμβληματικές επιγραφές neon που κάποτε ήταν πανταχού παρούσες στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, εξαφανίζονται λόγω των αυστηρότερων κυβερνητικών κανονισμών.
Χαβάη: Ο επίγειος παράδεισος έγινε κόλαση μέσα σε λίγες μέρες
Ένα σεληνιακό τοπίο άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που έκαψε τη Λαχάινα του Μάοθι στη Χαβάη αυτή τη βδομάδα. Δεκάδες άνθρωποι πέθαναν, ενώ σπίτια και καταστήματα της περιοχής παραδόθηκαν στις φλόγες εν ριπή οφθαλμού. «Δεν υπάρχει πια Λαχάινα», λένε οι κάτοικοι της πόλης, ενώ ο Τζο Μπάιντεν κύρηξε την πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.
Νεπάλ, Κατμαντού: Καταστροφές εξαιτίας της πλημμύρας που έπνιξε την πόλη
Ενώ μια βροχή θα έδινε ελπίδες στους Χαβανέζου, στην άλλη πλευρά του ωκεανού, το Κατμαντού του Νεπάλ αντιμετωπίζει σφοδρές βροχοπτώσεις από τους μουσώνες που επικρατούν αυτή την περίοδο στη χώρα. Μια αγορά λαχανικών της πρωτεύουσας πλημμύρισε, όταν ο μουσώνας έριξε απίστευτες ποσότητες νερού. Στη φωτογραφία, δύο άνδρες σπρώχνουν μια μοτοσικλέτα μέσα από τα νερά των πλημμυρών των μουσώνων.
Αϊτή, Πορτ-ο-Πρενς: Χαμός στους δρόμους, διαδηλώνοντας για περισσότερη ασφάλεια
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Αϊτής ζητώντας προστασία από τις βίαιες συμμορίες που λεηλατούν γειτονιές στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και όχι μόνο. «Θέλουμε ασφάλεια!», φώναζε το πλήθος καθώς διαδήλωνε επί δύο ώρες από την ταραγμένη κοινότητα Carrefour-Feuilles στο Champ de Mars στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, όπου η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση με δακρυγόνα.