Συγκλονίζουν οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ενός ισλαμιστικού ριζοσπαστικού κόμματος. Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν.
Η επίθεση είχε ως στόχο το συντηρητικό, θρησκευτικό κόμμα Τζαμιά Ουλεμά-ε-Ισλάμ (JUI-F). Περισσότερα από 400 μέλη και οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί κάτω από μια σκηνή στο χωριό Χαρ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
«Ενώ περιμέναμε την άφιξη των ηγετών, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη», αφηγήθηκε ο Σαμπίχ Ουλάχ, ένας 24χρονος υποστηρικτής του κόμματος που έσπασε το χέρι του από την έκρηξη. «Βρέθηκα ξαπλωμένος δίπλα σε κάποιον που ακρωτηριάστηκε. Ο αέρα μύριζε καμένη σάρκα», πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα είπε ότι τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν. «Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, ο δράστης ανατινάχθηκε πολύ κοντά στο αντίσκηνο», είπε.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πτώματα και εθελοντές που βοηθούν τα αιμόφυρτα θύματα να μπουν στα ασθενοφόρα.
Η πακιστανική κυβέρνηση πρόκειται να διαλυθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και τα πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται ήδη για τον προεκλογικό αγώνα τους.
Η έκρηξη συνέπεσε με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα του Πακιστάν μια κινεζική αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, για τον εορτασμό των 10 ετών από την υλοποίηση ενός κολοσσιαίου οικονομικού πρότζεκτ, θεμέλιου λίθου της πρωτοβουλίας των «νέων δρόμων του μεταξιού».
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ιμτιάζ Γκιουλ είπε ότι η τρομοκρατική βία φαίνεται να εντείνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές, με στόχο να δημιουργηθεί ένα κλίμα αστάθειας στο Πακιστάν.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι στιγμής. Το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του JUI-F. Το κόμμα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο τεμενών και κορανικών σχολείων στο βόρειο και δυτικό Πακιστάν. Οι τζιχαντιστές κατηγορούν το JUI-F για υποκρισία, επειδή το θρησκευτικό κόμμα είχε στηρίξει στο παρελθόν διαδοχικές κυβερνήσεις και τον στρατό της χώρας. Ο ηγέτης του JUI-F, Φαζλούρ Ρεχμάν, ένα αντιαμερικανός και πρώην σκληροπυρηνικός ισλαμιστής που ζητούσε την εφαρμογή της σαρίας, τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα του, υιοθετώντας πιο μετριοπαθείς θέσεις.