Κλίμα μισαλλοδοξίας επιχειρούν να καλλιεργήσουν κρατικοί, αλλά και παρακρατικοί, κύκλοι στην Δύση με στόχο την κοινωνική συνοχή, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ευρώπης και την ρήξη του Ισλάμ με τον Χριστιανισμό. Οι εξελίξεις κατά την τελευταία τριετία, και δη το τελευταίο εξάμηνο, επικεντρώνονται στην σκανδιναβική χερσόνησο και την Γαλλία.
Η χθεσινή πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας στην Βαγδάτη αποτελεί το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα αυτού του κλίματος μισαλλοδοξίας. Ενδιάμεσα είχε προηγηθεί η εξέγερση στην Γαλλία για την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού μουσουλμάνου από τις γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις.
Κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα, εξ’ ου και η πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας. Πέραν τούτου κάθε πράξη πρέπει να ερμηνεύεται για να εξηγείται επαρκώς ως προς τα κίνητρά της αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την πράξη, ώστε να προληφθούν ανάλογες πράξεις στο μέλλον.
Οι υποστηρικτές του Σηίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ προέβησαν στην εν λόγω ενέργεια κατ’ εντολή του Σαντρ ο οποίος εφάρμοσε την μωσαϊκή αρχή «οφθαλμός αντί οφθαλμού», δηλαδή αφού η καύση το Κορανίου έλαβε χώρα στο παρελθόν αλλά κι επιχειρείται στο παρόν με την απροκάλυπτη στήριξη των σουηδικών αρχών, τότε οι Μουσουλμάνοι μπορούν να απαντήσουν ανάλογα στοχοποιώντας σουηδικές κρατικές δομές. Η αμοιβαιότητα της αντίδρασης φαίνεται επίσης από τον συμβολισμό της φωτιάς, ότι δηλαδή υπήρξε πυρπόληση πρεσβείας ως απάντηση στην καύση του Κορανίου.
Η χρονική συγκυρία της εν λόγω επίθεσης στην σουηδική πρεσβεία της Βαγδάτης σχετίζεται με τον σχεδιασμό κύκλων της κοινωνίας των πολιτών στην Σουηδία να κάψουν εκ νέου το Κοράνι. Προφανώς ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ επιχείρησε να δράσει προληπτικά και να αποτρέψει μια νέα πράξη βεβήλωσης του Κορανίου στην Σουηδία. Παράλληλα η εν λόγω ενέργεια ερμηνεύεται από τους Μουσουλμάνους ως μια πράξη αλληλεγγύης στον ισλαμικό κόσμο και τον σεβασμό των θρησκευτικών του δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.
Η πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας ήδη έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο στις διμερείς σχέσεις της Βαγδάτης με την Στοκχόλμη με ορατό το ενδεχόμενο οι διπλωματικές τους σχέσεις να διακοπούν βραχυπρόθεσμα. Η όξυνση που παρατηρείται τόσο από δυτικούς κύκλους λόγω της εμμονή τους να συνεχίζουν να καίνε το Κοράνιο αλλά και των Μουσουλμάνων να απαντούν σε αυτές τις προκλήσεις αντανακλά την δύσκολη περίοδο στην οποία έχει εισέλθει γεωπολιτικά ο κόσμος. Ωστόσο ο διάλογος κι ο αμοιβαίος σεβασμός των πολιτισμών δεν μπορεί παρά να είναι ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης σε όποια αποσταθεροποιητική προσπάθεια διασάλευσης της ειρήνης.
- Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής