Στις κάλπες για να εκλέξουν πρόεδρο καλούνται να προσέλθουν περίπου 20 εκατ. πολίτες του Ουζμπεκιστάν, με τον Σαβκάτ Μιρζίγιοεφ, που εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής, να αναμένεται να εξασφαλίσει εύκολα τρίτη θητεία στην προεδρία της πολυπληθέστερης χώρας της κεντρικής Ασίας.
Τα 10.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 το πρωί (τοπική ώρα, 06.00 ώρα Ελλάδας), μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Ουζμπεκιστάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 20.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας).
Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν από τον Μιρζίγιοεφ μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που εγκρίθηκε από το 90% των ψηφοφόρων της πλούσιας σε αέριο χώρας η οποία βρίσκεται σε στρατηγική θέση: Συνορεύει με όλα τα άλλα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανόμενου του Αφγανιστάν.
Σε μια προσπάθεια να επικυρωθεί το σχέδιο για ένα πιο δίκαιο «Νέο Ουζμπεκιστάν» –σύνθημα του προέδρου που προβάλλεται σε όλη τη χώρα– η διαβούλευση της 30ής Απριλίου επέτρεψε την αύξηση της θητείας από τα πέντε στα επτά χρόνια και στον Μιρζίγιοεφ να είναι υποψήφιος για άλλες δύο θητείες.
Μέτρα που επιτρέπουν στον 65χρονο ηγέτη να παραμείνει θεωρητικά στην εξουσία έως το 2037 στο Ουζμπεκιστάν, ύστερα από μεγάλες νίκες σε εκλογικές διαδικασίες που επικρίθηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές για την απουσία πραγματικού ανταγωνισμού.
Το αποτέλεσμα της κάλπης κάθε άλλο παρά αβέβαιο θεωρείται, ενώ όλοι οι Ουζμπέκοι με τους οποίους συνομίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον απερχόμενο ηγέτη, που είναι αντιμέτωπος με τρεις υποψηφίους, πρακτικά άγνωστους στο ευρύ κοινό.
«Είναι οι πρώτες μου εκλογές, θα ψηφίσω τον Σαβκάτ Μιρζίγιοεφ, διότι θέλω να υπάρχουν περισσότερες προοπτικές για τη νεολαία και θέσεις για σπουδές», δήλωσε η Μιλάνα Γιουλντάσεβα, 18 ετών, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Κρασνογκόρσκ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Τασκένδη. Αίτημα που απηχεί μια από τις υποσχέσεις του απερχόμενου προέδρου, που θέλει να ανοίγουν «500.000 νέες θέσεις κάθε χρόνο για σπουδές».
Διεθνώς, ο στόχος του Μιρζίγιοεφ είναι να συνεχίσει την πολιτική του «ανοίγματος» της χώρας προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σπάζοντας την απομόνωση του Ουζμπεκιστάν για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα υπό τον Ισλάμ Καρίμοφ, του οποίου ήταν πρωθυπουργός. Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας, το πολιτικό σκηνικό δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, με μόλις πέντε εγκεκριμένα κόμματα, τα οποία λίγο ή πολύ στηρίζουν την πολιτική του προέδρου. Και οι εκλογές αυτές δεν αποτελούν εξαίρεση, με το μεγάλο φαβορί να αντιμετωπίζει σχεδόν άγνωστους αντιπάλους, αν και η τηλεοπτική κάλυψη και οι αφίσες, στα ουζμπεκικά και τα ρώσικα, έχουν κατανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των υποψηφίων.