Με τα βίαια επεισόδια να μαίνονται από άκρη σε άκρη σε όλη τη Γαλλία εξαιτίας του θανάτου του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, ο Κιλιάν Μπαπέ θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στους συμπατριώτες του που έχουν βγει στους δρόμους.
Με μήνυμά του στα social media, ο ηγέτης της Εθνικής Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν κι ένα από τα είδωλα της νέας γενιάς της χώρας που εδώ και σχεδόν τέσσερις μέρες βρίσκεται στους δρόμους, ο 24χρονος ποδοσφαιριστής ζήτησε να επικρατήσει η ηρεμία αφού «η βία δεν είναι η λύση».
Μάλιστα, το κείμενο που δημοσίευσε είναι γραμμένο στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο μιας και οι περισσότεροι που έχουν εξεγερθεί στους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας είναι νεαροί όπως εκείνος – από εργατικές περιοχές.
Η ανάρτηση του Μπαπέ
«Όπως όλος ο γαλλικός λαός, έτσι κι εμείς, έχουμε σημαδευτεί και σοκαριστεί από τον βάναυσο θάνατο του νεαρού Ναέλ. Πρώτα απ’ όλα, οι σκέψεις πηγαίνουν σ’ εκείνον και στην οικογένειά του στην οποία μεταφέρουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει αρχικά ο Μπαπέ και συνεχίζει:
«Προφανώς, δεν μπορούμε να παραμείνουμε αναίσθητοι στις συνθήκες στις οποίες συνέβη αυτός ο απαράδεκτος θάνατος.
Από εκείνο το τραγικό γεγονός, παρακολουθούμε την έκφραση της οργής του λαού, μιας οργής της οποίας την ουσία αντιλαμβανόμαστε, αλλά τη μορφή της οποίας δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε. Προερχόμενοι, όπως πολλοί από εμάς από γειτονιές της εργατικής τάξης, μοιραζόμαστε αυτά τα συναισθήματα πόνου και θλίψης. Ωστόσο, σε αυτό τον πόνο προστίθεται αυτό που παρακολουθούμε αμέτοχοι – μια πραγματική διαδικασία αυτοκαταστροφής. Η βία δεν λύνει τίποτα κι ακόμη περισσότερο όταν αναπόφευκτα θα στραφεί εναντίον εκείνων που την εκφράζουν, τις οικογένειες τους, τους αγαπημένους τους και τους γείτονές τους», πρόσθεσε και επεκτάθηκε:
«Είναι η δική σας ιδιοκτησία που καταστρέφετε, οι δικές γειτονιές, κοινότητες και πόλεις, τα δικά σας μέρη.
Σε αυτό το πλαίσιο ακραίας έντασης, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί και η κοινωνική συνείδησή μας, μάς ενθαρρύνει να καλέσουμε να επικρατήσει η ηρεμία και οι φωνές της λογικής. Εκείνων των κοινωνικών ηγετών, γονέων, μεγάλων και μικρών αδερφών στις γειτονιές μας, που πρέπει να εργαστούν για να επαναφέρουν την ειρήνη στις πόλεις μας. Η συμβίωσή μας βρίσκεται υπό απειλή και είναι η ευθύνη όλων μας να τη διατηρήσουμε».
Έκλεισε γράφοντας: «Υπάρχουν άλλοι ειρηνικοί και εποικοδομητικοί τρόποι για να εκφραστεί ο καθένας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι σκέψεις και η ενέργειά μας. Η βία πρέπει να τελειώσει και να αφήσει τη θέση της στο πένθος, στο διάλογος και την ανοικοδόμηση».