Οι Υπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας συνεδριάζουν σήμερα για να εξετάσουν τρόπους ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υγειονομική κρίση.

Περίπου 40.000 άνθρωποι δεν έχουν πόσιμο νερό εδώ και πολλές ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία, κυρίως στο Μπέλφαστ, όπου πολλές σωληνώσεις του συστήματος ύδρευσης έχουν σπάσει από τον πάγο που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας Nothern Ireland Water, που επιβλέπει το δίκτυο υδροδότησης στη βρετανική αυτή επαρχία «περίπου 40.000 άνθρωποι δεν έχουν τρεχούμενο νερό σε ένα πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων». Ορισμένοι δήμοι έχουν οργανώσει δωρεάν διανομή νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές ανθρώπων που περιμένουν με δοχεία, ενώ έχουν ανοίξει επίσης κέντρα όπου ο πληθυσμός μπορεί να κάνει ντους.

Σε μερικές περιπτώσεις, το νερό που διανέμεται πρέπει να βράζεται πριν καταναλωθεί.

Ακόμα ένας γιατρός του Νιούρι, στη νοτιοανατολική Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ευάλωτα πρόσωπα, όπως και ίδιος, που δεν έχουν νερό εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα και πρόσθεσε ότι «έχει δημιουργηθεί επείγον πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς υπάρχουν άνθρωποι που εδώ και πολλές μέρες δεν μπορούν να τραβήξουν το καζανάκι στην τουαλέτα τους ούτε να πλυθούν».

Ένα από τα θύματα, που πέρασε πέντε μέρες με έξι μπουκάλια νερό επεσήμανε ότι οι πληγέντες προσπαθούν να διαχειριστούν τις τουαλέτες, το πράγμα όμως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες δήλωσε ότι «η μακρά περίοδος των θερμοκρασιών υπό το μηδέν και των χιονοπτώσεων, την οποία ακολούθησε μια ταχεία και θεαματική άνοδος της θερμοκρασίας, έκανε τις σωληνώσεις να παγώσουν και να σπάσουν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πλημμύρες που έπληξαν πολλούς ανθρώπους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν σοβαρές ζημιές στα σπίτια τους».

Τέλος η Nothern Ireland Water προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στην υδροδότηση μπορεί να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες, όσο θα χρειαστεί για να επισκευαστούν οι σωληνώσεις. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί όλες οι σωληνώσεις που έχουν υποστεί ζημιές.