Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανάγκασαν 166 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να επιστρέψουν στη Μιανμάρ το Σάββατο, παρότι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις μάχες που εξελίσσονταν στα χωριά τους, γεγονός που επέπληξε έντονα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες χθες Τρίτη.

Πενήντα γυναίκες, εβδομήντα παιδιά και σαράντα έξι άνδρες που είχαν φθάσει στην περιοχή Ουά Λάι στην επαρχία Τακ διατάχθηκαν να αποχωρήσουν, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η υπηρεσία σημείωσε πως παρότι εκτιμά την πολιτική της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της υπηκόων της Μιανμάρ όταν ξεσπούν συγκρούσεις, αυτοί θα πρέπει να επιστρέφουν στις εστίες τους οικειοθελώς και μόνο όταν είναι ασφαλές.

«Είχαν ξεφύγει από συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και μειονοτικούς αντάρτες. Οι άνθρωποι που έφυγαν ήταν Κάρεν», δήλωσε ο Μπαμπάρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της UNHCR, σε δηλώσεις του από τη Γενεύη.

Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια κάποιος Ταϊλανδός διπλωματικός απεσταλμένος στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά την Μιανμάρ κατηγορείται επί μακρόν ότι επιδίδεται σε διωγμό των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα, προκαλώντας μια συνεχιζόμενη μαζική έξοδο. Περίπου 150.000 πρόσφυγες ζουν σε στρατόπεδα κατά μήκος της μεθορίου Ταϊλάνδης-Μιανμάρ, σύμφωνα με την UNHCR.

Τουλάχιστον 3.000 έχουν μπει στην Ταϊλάνδη από τον Ιούνιο του 2009, καθώς οι μάχες άρχιζαν να κλιμακώνονται στη νοτιοανατολική μεθοριακή περιοχή, και η Αρμοστεία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για τον βεβιασμένο κι εσπευσμένο τρόπο με τον οποίο οι πρόσφυγες διατάσσονται να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες είχαν αναγκαστεί να ξαναφύγουν από τα σπίτια τους καθώς οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν ελάχιστο διάστημα μετά την επιστροφή τους, ανέφερε.

Παρότι η Ταϊλάνδη έχει παράσχει άσυλο σε εκατοντάδες χιλιάδες επί τέσσερις δεκαετίες ουδέποτε κύρωσε τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του 1951.