Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34% για δεύτερη φορά αυτήν τη χρονιά. Το μέτρο αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα, την ώρα που το νέο οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο νούμερο από το 40%, όπου επισήμως τοποθετείται σήμερα.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στις 11.402 λίρες (περίπου 441 ευρώ) αυτόν τον μήνα, ανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Βεντάτ Ισιχάν. Ταυτόχρονα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «επώδυνα» μέτρα, όπως η αύξηση των επιτοκίων, είναι αναγκαία για τη σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, ενώ στις 22 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για το θέμα.

«Η άποψή μας σε σχέση με τα επιτόκια είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει. Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί πολιτική επιλογή που ζημιώνει την παραγωγή. Αλλά υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και ορισμένες φορές επώδυνα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία για την οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα, ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι πιθανόν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, παρά την προσωπική του αντίθεση στα υψηλά επιτόκια. Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, ο οποίος, πέραν του επίσημου ποσοστού του 40%, έχει ξεπεράσει το 100%, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους.

Τουρκία

Ο Ερντογάν ανάγκασε τα τελευταία χρόνια την κεντρική τράπεζα να μειώσει κατ΄ επανάληψη το βασικό επιτόκιο, συμβάλλοντας έτσι στην πτώση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει άνω του 80% της αξίας σε σχέση με το δολάριο την τελευταία πενταετία.

Όμως, μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σε συμβατικότερες πολιτικές, ορίζοντας ως υπουργό Οικονομίας τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην οικονομολόγο της Merrill Lynch, και ένα πρώην στέλεχος της Wall Street, τη Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι μία ισχυρή αύξηση του βασικού επιτοκίου, που είναι σταθερό στο 8,5% από το τέλος του Φεβρουαρίου, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.