Σε αλλαγές προσώπων στο νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ονοματολογία έχει φουντώσει καθώς η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το Σάββατο.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει δεν είναι άλλο από την οικονομία, καθώς η χώρα με τα erdoganomics, έχει βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο υποβάθμισης και ακραίου πληθωρισμού. Η επιστροφή του Μεχμέτ Σιμσέκ, που κατά τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, σηματοδοτεί τη στροφή στον ορθολογισμό και τον τερματισμό των ανορθόδοξων πολιτικών του «Σουλτάνου». Ο Σιμσέκ θα μπορούσε να αναλάβει είτε το υπουργείο Οικονομικών, είτε να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα της Οικονομίας.
Είναι γεγονός πως πρόθεση του Ερντογάν, όπως επισημαίνει η Ηurriyet, είναι να υπάρξει έναν υπουργικό συμβούλιο που θα δίνει την αίσθηση της ανανέωσης. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως κανένας από τους πρώην υπουργούς δεν θα συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως ενδεχομένως κάποια «βαριά ονόματα» να παραμείνουν.
Πολλές είναι οι συζητήσεις για τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πρόκειται για ισχυρά στελέχη του AKP και σημαντικούς υπουργούς. Μια ενδεχόμενη αντικατάστασή τους αναμφίβολα θα προκαλέσει συζητήσεις, από την άλλη η παραμονή τους δεν θα στείλει το μήνυμα ανανέωσης που επιθυμεί να στείλει ο Ερντογάν.
Πηγές που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν πως στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετέχουν ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά τις ανακοινώσεις της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, η προσοχή θα στραφεί στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, με αξιωματούχους του κυβερνώνοντας κόμματος να υπογραμμίζουν πως δεν θα αποτελεί έκπληξη η αντικατάσταση του σημερινού επικεφαλής Σαχάπ Καβτσιόγλου.
Πάντως αξιωματούχοι που μιλούν σε διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και ο Ερντογάν μπορεί ακόμη να αλλάξει γνώμη. «Μην εμπιστεύεστε τις λίστες που δημοσιεύονται για το υπουργικό συμβούλιο. Γιατί κανείς δεν ξέρει παρά μόνο ο Πρόεδρος Ερντογάν», γράφει και η Ηurriyet, σημειώνοντας πως «ο Ερντογάν πραγματοποιεί συνομιλίες και διαβουλεύσεις και μάλλον θα πάρει μια απόφαση στο τέλος».