Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τις ιταλικές αρχές, ήταν η θεαματική μεταμόρφωση του νερού ενός τμήματος του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας σε πράσινο. Η αιτία βρέθηκε, και όλα δείχνουν πως οφειλόταν στη φλουορεσκεΐνη, μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των δικτύων αποχέτευσης, όπως κατέληξαν οι τοπικές αρχές
Την Κυριακή, οι κάτοικοι παρατήρησαν ότι ένα τμήμα του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας μετατράπηκε σε πράσινο, γεγονός που ώθησε την αστυνομία να διεξάγει έρευνα. Ωστόσο, εικασίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες, ανέφεραν πως θα μπορούσε να πρόκειται για κόλπο περιβαλλοντολόγων, κάτι που δεν ισχύει τελικά.
Όμως, η ανάλυση των υδάτων έδειξε «την παρουσία φλουορεσκεΐνης στα δείγματα που ελήφθησαν», σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία για την πρόληψη και την προστασία του περιβάλλοντος του Βένετο (Arpav). Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το theguardian.com, τα αποτελέσματα «δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων στα δείγματα που αναλύθηκαν», δήλωσε η Arpav, χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση της ουσίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μεγάλο Κανάλι γίνεται πράσινο. Το 1968, ο Αργεντινός καλλιτέχνης Nicolás García Uriburu έβαψε τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα με μια φθορίζουσα χρωστική, κατά τη διάρκεια της 34ης Μπιενάλε της Βενετίας, σε ένα κόλπο για την προώθηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης.